Ook: S&L crisis. Financiële ramp die zich in de periode 1986/1995 in de Verenigde Staten voltrok. In de jaren 70 van de vorige eeuw gingen zeer veel Amerikaanse spaarbanken (de 'Savings & Loans’ banken, afgekort S & L) financiering op korte termijn aantrekken om langetermijn hypotheekleningen te verstrekken, hierbij gestimuleerd een aantrekkende vastgoedmarkt en door de Amerikaanse overheid die garant stond voor de spaarbanken.
Nadien voltrok zich een financiële ramp; de rente op korte termijn (de korte rente) steeg waardoor de spaarbanken een hogere rente betaalden om geld aan te trekken dan dat ze rente ontvingen op de hypotheekleningen (waarover een verplichte vaste rente werd ontvangen).
Veel spaarbanken legden het loodje en dreigden het gehele financiële systeem onderuit te halen. De Amerikaanse overheid zette een grote reddingsoperatie op touw, die uiteindelijk naar schatting 160 miljard dollar gekost heeft en voor het overgrote deel door Amerikaanse belastingbetaler is betaald. Tijdens de crisis daalde het aantal federaal verzekerde spaarbanken in de VS met ongeveer de helft tot ruim 1.600.
Zie ook: spaarbank, Savings and Loans, savings and loan association, thrift, moral hazard, mismatch, reddingsoperatie, Resolution Trust Corporation, staatssteun, noodfonds, zombiebank.
Tip anderen
|