Een plicht om een aandelenbelang boven een bepaald percentage (drempelwaarde) in het geplaatst kapitaal van een beursgenoteerde onderneming te melden bij de toezichthouder.
Het doel van de belangenmelding is vooral dat publiek bekend is wie binnen een bedrijf de zeggenschap heeft. Bovendien kan het feit dat grote investeerders instappen of uitstappen iets zeggen over de toekomstverwachtingen die die partijen hebben over een bedrijf, hetgeen weer nuttige informatie is voor andere spelers op de financiële markt.
In Nederland gold vanaf 1 november 2006 een deelneming van 5% als drempelwaarde, inmiddels is dat 3%; een dergelijk 'substantiëel belang' of 'substantiële deelneming' dient meteen gemeld te worden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit geldt zodra de substantiële deelneming deze drempelwaarde bereikt, overschrijdt of onderschrijdt.
Op Europees niveau ligt de meldingsgrens bij 5 procent.
Het kan voorkomen dat nieuwe belangenmeldingen afwijken van eerdere meldingen. Dit kan het geval zijn als men de beschikking krijgt of verliest over aandelen en/of stemmen of door een toe- of afname van het geplaatste kapitaal van de beursgenoteerde onderneming (de uitgevende instelling). De drempelwaarden zijn: 3%, 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, 40%, 50%, 60%, 75% en 95%.
De meldingen worden gepubliceerd in de openbare registers op de website van de AFM.
Deze meldingsplicht vloeit voort uit de Wet op het financieel toezicht (Wft); voor 1 januari 2007 uit de Wet melding zeggenschap (Wmz).
Voorbeeld
'Het kabinet neemt nieuwe maatregelen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen activistische aandeelhouders. Minister Wopke Hoekstra wil dat beleggers voortaan in een vroeger stadium hun belang in een beursgenoteerd bedrijf melden. De minister wil dat de grens waarop aandeelhouders hun belang voor het eerst moeten melden van 3 procent naar 2 procent gaat. Beleggers die een belang opbouwen in een bedrijf worden op die manier eerder opgemerkt. Als het plan doorgaat heeft Nederland volgens de krant een van de strengste meldplichten van Europa.'
Bron: Telegraaf - 29-05-2019.
Zie ook: aandelenbelang, participatie, deelneming, participatiemelding, transparantie, geplaatst kapitaal, aandelenbelang, deelneming, dochtermaatschappij, meldingsplicht, Wet melding zeggenschap, aanmerkelijk belang, meerderheidsbelang, minderheidsbelang, blokkeringsminderheid, controlerend belang, referentiebelang, referentieaandeelhouder, belangenmelding, participatiemelding, belang derden, verwatering, anti-verwateringsclausule, spreiding van het aandelenbezit, wash-out round, sluipoverval, zeggenschap, ultimate benificial owner, person with significant control.
Tip anderen
|