- Op de beurs - Populaire benaming voor het speciale segment van de effectenmarkt waar de beursautoriteiten fondsen naar toe verwijzen die zijn uitgegeven door ondernemingen die in moeilijkheden verkeren (bijvoorbeeld onvoldoende eigen vermogen hebben). Anders gezegd: fictief meubilair waar beursfondsen op plaats nemen als de handel voor bepaalde of onbepaalde tijd is geschorst.
Er is dan nog wel een notering, maar op deze wijze worden beleggers gewaarschuwd voor het feit dat er iets aan de hand is met het desbetreffende fonds.
Sinds begin 2009 krijgen de desbetreffende ondernemingen een jaar de tijd om de problemen op te lossen; als dat niet lukt wordt de notering geschrapt.
Voor die tijd kon de 'strafbanksituatie' eigenlijk onbeperkt voortduren; zo 'zat' Ceteco al bijna 10 jaar op de strafbank.
Voorbeeld
'Euronext dreigt kleine bedrijven zonder accountant van de beurs te gooien. (…..) De wijziging, die deze week van kracht is geworden, is slecht nieuws voor de minstens zes bedrijven die nu op het zogenoemde 'strafbankje' van Euronext zitten. De in 2017 ingevoerde strafbank-noteringsmaatregel diende tot voor kort enkel als symbolische 'rode vlag' voor beleggers, en had geen materiële impact op de bedrijfsvoering.'
Bron: FD - 15-04-2021.
- In de eurozone - Binnen de eurozone wordt ook wel over het strafbankje gesproken als een euroland als gevolg van een te hoog begrotingstekort te maken krijgt met de buitensporig tekortprocedure en daardoor onder verscherpt toezicht komt te staan.
Voorbeeld
- 'De Europese Commissie broedt erop zeven lidstaten van de Europese Unie op het financiële strafbankje te plaatsen vanwege hun veel te hoge begrotingstekorten. Het gaat om Frankrijk, Italië, Polen, België, Hongarije, Malta en Slowakije. Volgens Brussel komen zij in aanmerking voor de zogeheten ‘buitensporigtekortprocedure’, zoals het strafbankje in EU-jargon heet.'
Bron: FD - 20-06-2024.
- 'Voor het eerst sinds 2002 geen EU-land op strafbankje - .....Voor het eerst sinds de introductie van de euro in 2002 overschrijdt geen enkel euroland het maximale begrotingstekort......Landen die niet voldoen aan de EU-richtlijnen voor overheidsbegrotingen, komen in de regel onder verscherpt toezicht te staan, het zogenoemde strafbankje.'
Bron: NRC - 21-11-2019.
Ad 1, zie ook: beursnieuws, toelatingseisen, uitstel van betaling, surseance van betaling, negatief eigen vermogen, uit de notering halen, opschorten van de handel, schorsing van de officiële notering, freeze, commissaris voor de notering, speciaal segment (van de beurs). Ad 2, zie ook: buitensporig tekortprocedure.
Tip anderen
|