Ook: up-or-out-principe, up-or-out-model.
Het up-or-out-systeem houdt in dat een werknemer een bepaalde carrièregroei binnen de onderneming (en ook omzet) dient te maken. Wanneer de beoogde ontwikkeling uitblijft of ondermaats is, wordt het dienstverband beëindigd.
Het up-or-out-principe wordt in de zakelijke dienstverlening regelmatig gehanteerd, met name in consultancy- en accountancy-bedrijven en binnen advocatenkantoren.
Het up-or-out-beleid is vooral een ongeschreven norm. De bedrijven die dit systeem hanteren zullen zelden onvoldoende presterende mensen op korte termijn ontslaan. Het management van het bedrijf geeft deze mensen uitgebreide feedback om hen te helpen hun prestaties te verbeteren; als ze onvoldoende vooruitgang boeken, worden ze aangemoedigd om op zoek te gaan naar een baan die beter bij hen past.
Voorbeeld
'Joost Linnemann leidde jarenlang advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Nu zwaait de net zestig geworden tech- en ICT-jurist af. .... Dertig jaar werken binnen één kantoor leerde hem niet alleen iets over de groeiende schaalvergroting in de sector. Het viel hem ook op dat de mentaliteit van jongere medewerkers verschuift. Het up-or-out-principe waarbij je jarenlang hard werkt om of uiteindelijk partner te worden of het kantoor verlaat, heeft zijn langste tijd gehad. .... ‘Er is steeds meer verschil tussen generaties in hun opvatting over werk. Het hele piramidemodel is gebaseerd op een fanatieke sprint vanaf het moment dat je binnenkomt tot het moment dat je partner wordt. Dat gaat geen stand houden.’ De wens om partner te worden is niet meer bij iedereen de logische ambitie, ziet hij.'
Bron: FD - 03-01-2025.
Zie ook: arbeidsvoorwaarden, performance, omzet, fee-earners, uurtje-factuurtje, maatschap, partner, partnership, lockstep (model).
Tip anderen
|