Het budgetplafond is een maximaal bedrag dat een organisatie of instelling jaarlijks mag uitgeven aan een bepaalde doel. Wordt het plafond bereikt, dan stopt de activiteit.
Dergelijke budgetplafonds onder andere ingezet bij gemeentes en in de zorg. Ze zijn bedoeld als prikkel om bewustwording te creëren met betrekking tot bepaalde uitgaven, waardoor de doelmatigheid van bepaalde uitgaven zou moeten verbeteren. De praktijk is echter vaak veel weerbarstiger. Het is zeer de vraag of budgetplafonds op de lange termijn de beoogde kostenbesparingen opleveren.
Voorbeeld
'Het is inmiddels een gevreesde term in de samenwerking tussen gemeenten en aanbieders: het budgetplafond. Het budgetplafond zou ervoor moeten zorgen dat gemeenten binnen het budget blijven dat zij van het Rijk overkrijgen. Daarnaast zou het voor de instellingen bedrijfszekerheid moeten geven. De realiteit leert ons echter dat het budgetplafond vooral leidt tot onbegrip, wachttijden, schijnzekerheid en misschien zelfs verminderde kwaliteit. Het werken met budgetplafonds is voor geen enkel betrokken partij een goed werkend instrument en is al helemaal niet in het belang van de belangrijkste personen binnen de transitie: jeugdigen die ondersteuning van de gemeenten nodig hebben. ..... Het budgetplafond is een bedrag dat vooraf aan aanbieders kenbaar wordt gemaakt als zijnde de grens tot waar ze hulp mogen verlenen. Dit budget wordt verdeeld onder de aanbieders op basis van het beschikbare budget van de gemeente, historische aantallen, aantal bestaande aanbieders en de prijs van een traject of product. Als deze grens is bereikt dan zit een aanbieder ‘vol’. Inwoners die hulp zoeken, moeten dan naar een andere aanbieder, die dezelfde hulp tegen dezelfde kwaliteit aanbiedt, worden doorverwezen.'
Bron: www.22graden.nl - 2024.
Zie ook: begroting, budget, limiet, aftoppen, financiële prikkel. Vergelijk: bonusplafond, dividendplafond, loonplafond, prijsplafond, schuldenplafond.
Tip anderen
|