Ook: leedstichting, gedupeerdenstichting.
Bijnaam voor een stichting die wordt gevormd om de collectieve klacht (massaclaim) van personen die menen financieel benadeeld te zijn door het gedrag van een onderneming voor de rechter te brengen. Het moet dan wel gaan om gelijksoortige klachten.
Het aantal claimstichtingen neemt in Nederland de laatste jaren sterk toe: voor dezelfde klacht treden soms wel drie verschillende stichtingen in het strijdperk. Gespecialiseerde advocaten(kantoren) treden vaak actief op om leden voor 'hun' stichting te 'werven'. Er is dan ook een soort gedragscode opgesteld voor het opzetten van een leedstichting, de zogeheten claimcode.
Bekende voorbeelden zijn de Stichting Woekerpolis, Stichting Leaseverlies en de Stichting Hypotheekleed.
Het gaat meestal inderdaad om financiële zaken, zoals te hoge kosten en verlies door onjuiste of gebrekkige voorlichting over risico's en kosten.
Vooebeeld
'ABN Amro kan een miljardenclaim tegemoetzien. Stichting Massaschade & Consument start namelijk een collectieve rechtszaak tegen de bank. Volgens de claimstichting heeft ABN Amro zich verrijkt over de rug van mkb’ers, en daarom eist ze compensatie voor te veel betaalde rente.'
Bron: FD - 19-04-2024.
Zie ook: massaclaim, class action, no cure no pay.
Tip anderen
|