Afgekort: NCNP.
Letterlijk: 'geen oplossing, geen betaling'. Hierbij wordt een dienstverlener alleen betaald als hij de dienst tot een goed einde heeft gebracht. Bijvoorbeeld het succesvol tot stand brengen en afsluiten van een transactie.
In de VS gebruikelijk bij juridische ondersteuning bij schadeprocedures, waarbij de jurist een percentage krijgt van de toegekende claim.
No cure, no pay-constructies worden in diverse branches gebruikt, bijvoorbeeld door bureaus die namens cliënten bezwaar maken tegen boetes of belastingen, bemiddelen bij het aantrekken van subsidies, letselschade-advocaten, claimstichtingen, enzovoorts.
Voorbeeld
'Ook advocaten werken soms op basis van NCNP, bijvoorbeeld in de VS en Groot-Brittannië. In Nederland is dat verboden, op één uitzondering na, namelijk bij letsel- en overlijdensschadezaken. De Orde van Advocaten begon in 2014 een experiment, dat inmiddels is verlengd tot januari 2026. De proef is bedoeld om meer mensen een kans te geven hun recht te halen als ze slachtoffer zijn van letselschade. Dit geldt bijvoorbeeld als je geen advocaat kunt betalen, geen rechtsbijstandsverzekering hebt en niet in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld voor de beloning. Zo mag de advocaat maximaal 25% van de opbrengst van de zaak als vergoeding in rekening brengen, of 35% als de advocaat alle kosten voorschiet.Verder moet de zaak gaan over de aansprakelijkheid, het causaal verband of de aanwezigheid van de schade. Volgens advocatenkantoor Brugman geldt dat voor ‘ongeveer 1% van alle letselschadezaken’. Een advocaat inschakelen in Nederland op basis van NCNP kan dus eigenlijk zelden.'
Bron: FD - 10-06-2024.
Zie ook: class action, claimstichting.
Tip anderen
|