Ook: leenstelselgeneratie.
Heeft weinig te maken met een generatie-indeling op basis van geboortejaar.
Het is (in Nederland) de naam voor de groep studenten die tussen 2015 en 2022 gingen studeren en toen onder het zogenaamde leenstelsel vielen. En het gaat alleen om het hoogopgeleide deel van die generatie, het deel wiens opleiding zwaar gesubsidieerd wordt door de rest van de maatschappij.
In 2015 maakte de basisbeurs in het hoger onderwijs plaats voor het leenstelsel. Studenten kregen geen gift meer van de overheid, maar konden geld lenen. Het idee was dat studenten met welgestelde ouders geen geld van de overheid nodig hadden en dat met de besparingen de kwaliteit van het onderwijs werd verbeterd.
Over het geleende geld moet uiteraard rente worden betaald. De lening mag weliswaar in 35 jaar worden terugbetaald, maar de opgebouwde schuld staat geregistreerd in de systemen van de kredietregistratie (Bureau Krediet Registratie); als gevolg daarvan is het nadien ook lastiger om geld te lenen of een hypotheek op een huis te nemen.
Voor 2015 ontvingen studenten een basisbeurs; vanaf het collegejaar 2023/2024 werd deze basisbeurs weer in ere hersteld.
Wie in de periode 2015/2022 ging studeren heeft dus pech gehad. Zij zullen - gelukkig - wel enige (beperkte) compensatie ontvangen.
Voorbeeld
'Kamer wil rente op studieschuld 'pechgeneratie' verlagen - De Tweede Kamer wil de rente op studieleningen voor studenten van de leenstelselgeneratie verlagen. Een voorstel van het Kamerlid Omtzigt om dat te regelen lijkt een meerderheid te gaan halen. ..... Omtzigt stelt voor om de belastingkorting voor hoogopgeleide expats te versoberen. De miljoenen die dat oplevert, moeten worden gebruikt om de studenten van de zogenoemde 'pechgeneratie' tegemoet te komen. Met hoeveel procent de rente door het plan omlaag kan, is niet duidelijk en ook niet wanneer studenten er iets van merken. De rente op studieleningen vervijfvoudigt op 1 januari van 0,46 naar 2,56 procent. Dat betekent dat studenten en afgestudeerden vaak duizenden euro's meer moeten gaan betalen.'
Bron: NOS - 26-10-2023.
Zie ook: lening, schuld, schuldenlast, geld lenen kost geld, krediethistorie, kredietscore, kredietruimte, leencapaciteit.
Tip anderen
|