Een in 2020 door zakenbank Goldman Sachs bedacht acroniem dat verwijst naar de grootste Europese bedrijven van dat moment, op basis van marktkapitalisatie: GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L'Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP en Sanofi.
Het is de Europese variant van de Amerikaanse 'Magnificent Seven'. Daar waar de Magnificent Seven wordt gedomineerd door technologie-aandelen, bestrijken de GRANOLAS een breder scala aan sectoren, van luxegoederen tot farmaceutische producten. Die diversiteit betekent dat GRANOLAS niet altijd met elkaar meebewegen.
Voorbeeld
- 'Na de eerdere gehypede afkortingen FAANG, BRICS en PIGS is GRANOLAS de jongste noviteit die beleggers in vervoering brengt. Deze is toe te schrijven aan analisten van Goldman Sachs. Want in 2020 wilde de zakenbank aangeven dat de financiele markten in Europa voor een belangrijk deel aangejaagd worden door een relatief kleine groep aandelen die erbovenuit steekt wat resultaten, marktpositie en koersontwikkeling betreft.'
Bron: Morningstar.be - 29-02-2024.
- 'Ook interessant: terwijl financiële media over elkaar heen buitelen om de prestaties van de Magnificent Seven uit te lichten, deden de Granolas het de afgelopen twee jaar zelfs beter. De prestatie van de Granolas is extra knap omdat de volatiliteit van de fondsen laag was, waardoor beleggers minder risico lopen dan bij de meer beweeglijke Magnificent Seven. Ook in de huidige economische omstandigheden staan de bedrijven, de ‘Europese Champions League’ volgens Goldman Sachs, er goed voor, met een sterke winstgroei, lage volatiliteit, hoge en stabiele marges en een sterke balans. Bovendien, zo stellen de analisten van de zakenbank, zullen zij profiteren van de groeiende populariteit van passief beleggen en het gebrek aan liquiditeit op de Europese aandelenmarkten. De aandelen zijn weliswaar duur, met een koers-winstverhouding van 20, maar niet zo duur als hun Amerikaanse evenknieën, waar dertig keer de winst voor wordt betaald. '
Bron: FD - 13-02-2024.
Zie ook: marktkapitalisatie, beurskapitalisatie, hoofdfonds, blue chip, kwaliteitsaandeel, waardeaandeel, groeiaandeel, diversificatie. Vergelijk: FAANG, PIGS, The Magnificent Seven, The Four Horseman.
Tip anderen
|