Een nieuwe hypotheekvorm (2023). Net als bij een omkeerhypotheek worden de jaarlijkse lasten niet direct betaald, maar pas afgerekend bij verkoop van de woning (voor of na een overlijden). Anders dan bij een omkeerhypotheek staat het bedrag dat bij verkoop moet worden afgelost niet in euro’s vast, maar is dit gekoppeld aan de marktwaarde van de woning. Is de waarde van de woning gedaald door tegenwind op de woningmarkt, dan hoeft er minder te worden terugbetaald dan wanneer de huizenprijzen zijn gestegen.
De participatiehypotheek biedt in zekere zin eigen vermogen in plaats van vreemd vermogen. De kredietverstrekker krijgt als het ware een aandeel in de woning, en deelt hierdoor mee in de marktwaardeontwikkeling van de woning, zowel bij stijgingen als bij dalingen van de woningprijs.
Anders dan bij een sale and lease back / koop-en-huur-terug constructie wordt het eigendom van de woning bij een participatiehypotheek niet overgedragen en blijft de bewoner de eigenaar van de woning. De kredietverstrekker krijgt alleen een aandeel in een ‘toegerekende waarde’ van de woning, en niet in de werkelijke verkoopopbrengst.
Deze hypotheekvorm zou kunnen helpen om woningwaarde te verzilveren, om woningen te verduurzamen en levensloopbestendig te maken.
[Bron: ESB.nu ]
Engels: risk sharing mortgage.
Zie ook: hypotheek, verzilveren, verzilverproduct, marktwaarde, overwaarde. Vergelijk: verzilverhypotheek, omkeerhypotheek, koop-en-huur-terug constructie.
Tip anderen
|