Afgekort: TFP.
De totale factorproductiviteit geeft aan hoe productief arbeid en kapitaal worden ingezet om toegevoegde waarde te creëren. Het is de groei van het bruto binnenlands product (bbp) die niet kan worden verklaard door de input van de productiefactoren arbeid en kapitaal.
De totale factorproductiviteit stijgt door bijvoorbeeld innovatie, onderzoek & ontwikkeling (R&D), infrastructuur, goed ondernemerschap, onderwijs, een beter milieu, politiek stabiliteit en geografische ligging.
De totale factorproductiviteit is een indicator voor de efficiëntie van een economie. Een hogere TFP maakt het mogelijk om met dezelfde combinatie van productiefactoren (kapitaal en arbeid) meer welvaart te creëren.
De groei van de totale factorproductiviteit is vooral van belang voor landen die de overstap willen maken van een middeninkomensstatus naar een status van hoge inkomens.
Zie ook: productiefactoren, arbeid, kapitaal, arbeidsproductiviteit, innovatie, onderzoek & ontwikkeling, infrastructuur, menselijk kapitaal, multifactorproductiviteit, concurrentiepositie, middeninkomensval.
Tip anderen
|