Letterlijk: afsluiting, vergrendeling, afgrendeling, inperking.
Noodmaatregel: een situatie waarin mensen niet vrijelijk (of slechts zeer beperkt) een gebouw of gebied mogen betreden of verlaten vanwege een noodsituatie.
Een grootschalige 'lockdown' - zoals in sommige landen ingesteld tijdens de coronacrisis in 2020 - heeft uiteraard ook enorme maatschappelijke en economische gevolgen, omdat het normale dagelijkse leven grotendeels wordt stilgelegd, of op zijn minst ernstig belemmerd.
Voorbeeld
- 'Economie in lockdown, financiële markten niet - .....Een ........vraag die mij bezig houdt, is of de toezichthouders de gereguleerde financiële markten niet beter zouden kunnen sluiten. En wel tot nader orde, tot er iets meer zicht is op hoe het virus zich vooral de de VS ontwikkelt. Na 9/11 waren de Amerikaanse aandelenmarkten een week gesloten. Op dit moment gaat een deel van de reële economie dicht, waarom blijven financiële markten dan open? De volatiliteit op financiële markten maakt de economische situatie alleen maar onzekerder en draagt bij aan een verdieping van de problemen.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, column Han de Jong - 19-03-2020.
- 'Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown’, sprak een bezorgde Rutte. ‘Om het virus er weer onder te krijgen, moeten we het aantal sociale contacten en reisbewegingen drastisch verminderen. Dat is een harde boodschap, en de maatregelen gaan ook pijn doen. Maar het is de enige manier. Want de feiten liegen niet. We moeten streng zijn voor onszelf en strenger zijn op ons eigen gedrag.’
Bron: Volkskrant - 13-03-2020.
Zie ook: crisis, coronacrisis, Great Lockdown, economie, wereldeconomie, productieketen, vraaguitval, stockdown, recessie, depressie. Vergelijk: oorlogseconomie, stockdown, 24-uurseconomie. Tegenovergesteld: open-up.
Tip anderen
|