Deel of percentage van het geplaatste aandelenkapitaal (de 'float') dat vrij verhandelbaar is en zich dus niet in vaste handen bevindt.
Het begrip ‘vaste handen’ is niet vastomlijnd, maar het verwijst naar aandeelhouders die de bedoeling hebben controle over de onderneming uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan holdings, moedermaatschappijen of aan de familiale aandeelhouders.
Bij sommige op Euronext genoteerde ondernemingen is wel 60% van het aandelenkapitaal in handen van grote beleggers die ieder tenminste 5% (de deelnemingsvrijstelling) in handen hebben. De zogenaamde free float is dan nog maar 40%.
Noot: bij de jaarlijkse aanpassing van de AEX-index wordt rekening gehouden met de free float.
Voorbeeld
- 'De short positie in Gamestop is nog steeds 122% van de free float (was zelfs even 144%). In principe zou dat niet mogelijk moeten zijn. Maar dan weet je ook dat diverse hedgefondsen nog moeten indekken.'
Bron: Twitteraccount: @beursanalist, Corné van Zeijl - 28-01-2021.
- 'Bij de jaarlijkse herschikking van de Damrak-indices schuiven volgende maand naar verwachting betaalbedrijf Adyen, chemicaliëndistributeur IMCD en olieplatformbouwer SBM Offshore op naar de AEX. Dat blijkt uit een berekening van het FD. (.....) De nieuwe rangschikking valt uit te rekenen sinds maandag ook de nieuwe 'free float' bekend is gemaakt, oftewel het percentage uitstaande aandelen dat vrij verhandelbaar is. Met die gegevens en de aandelenkoers is de berekening gemaakt, zoals ook Euronext dat doet. Euronext maakt op 4 maart de definitieve wijzigingen bekend, die op maandag 18 maart in zullen gaan.'
Bron: FD - 27-02-2019.
Zie ook: aandeelhoudersstructuur, geplaatst kapitaal, uitstaande aandelen, public float, float, free float, familiebedrijf, familiale aandeelhouders, semi-familiebedrijf, AEX-index. Vergelijk: closely held company.
Tip anderen
|