dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
voorjaarsnota
Nederland: in de voorjaarsnota informeert de minister van ... >>
 Vandaag 16-04-2024
21827 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 reconciliatie
3 FV
4 excasso
5 proprietary trading
 Thema's
 Recent verbeterd
16-04meevaller
16-04voorjaarsnota
16-04schaduwhandel
16-04Wet van Moore
16-04plakkerige inflatie
16-04onderkant van de arbei...
16-04flexibilisering van de...
16-04financiële prikkel
16-04beprijzen
16-04statiegeld
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

zombiebedrijf


Ook: zombiefirma.
Al langer bestaande bedrijven die niet failliet zijn, maar ook niet levensvatbaar, omdat zij meerdere jaren achter elkaar niet in staat zijn de rente en aflossing op schulden (de zogenaamde 'debt service costs') te dekken vanuit de bedrijfswinsten (de brutowinst of eigenlijk het -verlies, want van winst maken komt het eigenlijk helemaal niet).
Als leeftijdsgrens wordt doorgaans aangehouden bedrijven die 10 jaar of langer bestaan, startende bedrijven ('starters') worden dus niet meegerekend.

Een andere definitie voor dit soort zombiefirma's luidt: bedrijven waarvan de beurswaarde lager is dan wat het zou kosten om ze helemaal opnieuw op te bouwen (zie ook: Tobin's Q).

Zombiefirma's zijn veel te hoge schulden aangegaan of opgezadeld met hoge schulden door overnemende partij. Geldverstrekkers laten hen ook niet graag failliet gaan, dat is kostbaar, dan zijn ze hun zeker geld kwijt. Zombiebedrijven innoveren slecht en kunnen weinig of geen bijdrage leveren aan een stijging van de arbeidsproductiviteit.

Voorbeeld

  • 'De arbeidsproductiviteitsgroei in Nederland staat al jaren onder druk, terwijl andere landen met een hoog productiviteitsniveau wel meer groei weten te realiseren. ......Door onder meer de langdurige lage renteomgeving is het aandeel zogenoemde ‘zombiebedrijven’ de afgelopen jaren toegenomen ...., ook in Nederland ..... Zombiebedrijven zijn kwakkelende bedrijven die hun activiteiten voortzetten in plaats van al dan niet gedwongen stoppen. Zij zijn minder productief dan gezonde bedrijven en investeren minder in materiële en immateriële activa – zoals R&D en organisatorisch kapitaal .....'
    Bron: ESB.nu - 07-02-2024.

  • 'Het aantal ’zombiebedrijven’ dat niet genoeg verdient om zelfs de renteverplichtingen af te lossen, neemt ’zorgwekkende’ vormen aan. Daarvoor waarschuwen analisten beleggers. ......„Strateeg Mohammed El-Erian van verzekeraar Allianz, moederbedrijf van obligatiereus Pimco, waarschuwde vorige week tegenover persbureau Bloomberg particuliere beleggers voor problemen. „Aan de ene kant worden bedrijven aangemoedigd om te grote risico’s aan te gaan”,......„Aan de andere kant zien particulieren de financiële bescherming eroderen. Het creëert zombiebedrijven, die bij een normale, hogere rentestanden lang niet zo excessief zouden mogen lenen. Ze zouden niet kunnen overleven.’omwaaien.”'
    Bron: Telegraaf - 04-01-2020.

  • 'De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) besteedt in haar nieuwste kwartaaloverzicht aandacht aan wat de instelling ‘zombiefirma’s’ noemt. ......Volgens deze brede definitie was eind jaren tachtig 1 procent van alle bedrijven in westerse landen een zombie. Dat percentage is intussen fors gestegen: van tussen de 3 en 6 procent in de loop van de jaren negentig tot ruim 7 procent aan de vooravond van de Lehmancrisis. Nu gaat het volgens de BIS al richting de 12 procent. Ook alarmerend: de kans dat zo’n bedrijf niet ontsnapt aan zijn schuldenlast, en dus zombie blijft, is in diezelfde periode toegenomen van zo’n 55 procent tot boven de 80 procent.'
    Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 04-10-2018.


Engels: zombie firm.


Zie ook: zombie, zombieficatie, schuld, schuldenlast, debt service, brutowinst, beurswaarde, Tobin's Q. Vergelijk: zombie-economie, zombiebank, zombiefonds, zombie household, zombificering (van de economie).



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter Z.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet