Aanduiding voor een door Credit Suisse geïntroduceerd derivaat (afgeleid financieel instrument) waarmee gespeculeerd wordt op een aanhoudend stabiele VIX-index. Een soort omgekeerde VIX dus, vandaar het symbool XIV.
Waar serieuze beleggers de future op de VIX kunnen gebruiken om zich in te dekken tegen grote waardeveranderingen in hun portefeuille, zo hopen speculatief ingestelde beleggers geld te verdienen bij een stabiele volatiliteit in de toekomst. Beleggingstechnisch is er weinig of geen reden om dit product te kopen.
Door de plotselinge stijging van de volatiliteit (na een lange periode van betrekkelijke rust) besloot Credit Suisse (die zich indekte door futures op de VIX short te gaan) medio februari 2018 om te stoppen met dit product. Het valt echter te verwachten dat er in de toekomst in een overeenkomstige marktsituatie wel weer een XIV-achtig product zal worden aangeboden.
Voorbeeld
'Het gespeculeer op VIX-derivaten heeft een verstorende impact op de index zelf, stelt [VIX-specialist, redactie] Rattray. Omdat banken de indicator gebruiken in hun risicobeheersmodellen, duiken systeemgevaren op als ze met een onbetrouwbare graadmeter werken voor het marktrisico. Hopelijk zorgen regelgevers er daarom voor dat lijken als de XIV niet weer plots tot leven komen.'
Bron: FD, Column Daan Ballegeer - 19-02-2018.
Zie ook: volatiliteit, implied volatility, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, gestructureerde producten, complexe producten, replicatie, synthetische replicatie, afgeleide instrumenten, hefboombeleggen, op maat gemaakt, financial engineer, structurer, quant.
Tip anderen
|