Ook: datakapitalisme.
Een economie die gebaseerd is op data.
'Data' is in veel gevallen een mooi woord voor persoonlijke gegevens en het verzamelen en verkopen van die gegevens; die gegevens zijn de meest waardevolle handelswaar geworden. Data zijn de grondstof van de 21ste eeuw.
Bedrijven die de meeste data verzamelen kunnen ook de best functionerende marktplaatsen bieden. De bedrijven die daarvan het meest profiteren zijn de zogeheten supersterbedrijven, zoals Microsoft, Meta (Facebook, Whatapp, Instagram) en X (voorheen Twitter).
De term 'data-economie' is de titel van het in januari 2018 verschenen boek van Viktor Mayer-Schönberger (Oxford Internet Institute) en Thomas Ramge (The Economist), die stellen dat onze op geld gebaseerde economie in sneltreinvaart verandert in een economie die gebaseerd is op data.
Voorbeeld
- 'Sociale media ontwikkelden zich tot datasystemen. Data bleken de grondstof van de 21ste eeuw. Met data kunnen we het gedrag van mensen lezen, voorspellen en uiteindelijk sturen. Wie de meeste data verzamelt, wordt dé tussenpersoon voor iedereen die iets wil van de digitale mens. Die digitale mens kan consument zijn, die iets koopt van adverteerders. Maar die kan ook burger zijn, die digitaal belastingaangifte doet. Daarbij zijn data, in tegenstelling tot wat we denken, een eindige grondstof. Net zoals olie, goud of lithium. Wij produceren data met ons gedrag. We klikken, kijken, luisteren en scrollen. Maar we kunnen dat gedrag wel maar op één plek en op één moment tegelijkertijd vertonen. Daarom claimen sociale media zoveel mogelijk van ons gedrag. Elk moment dat we niet op Facebook zitten, produceren wij data voor een concurrent.'
Bron: NRC - 22-01-2025.
- 'Datakapitalisme - .....Data zijn de olie van de economie van de 21ste eeuw, luidt het. Deze brandstof zit niet in de grond maar produceren we zelf – met bellen, websurfen, een taxi bestellen of langs een camera lopen. Maar van wie zijn die data? Wie beheert en controleert de dataraffinaderijen? Daarover woedt een wereldwijde strijd tussen burgers, staten en bedrijven.'
Bron: NRC, column Luuk van Middelaar - 11-10-2019.
Zie ook: platformeconomie, surveillancekapitalisme, data, dataïsme, datacratie, Big Data, hoogfrequente data, persoonsgegevens, betaalgegevens, data science, datamining, datawetenschapper, kunstmatige intelligentie, algoritme, profiling, sociaal-kredietsysteem, M*D=$^E, supersterbedrijven, Digital Services Act, Digital Markets Act. Vergelijk: surveillancekapitalisme.
Tip anderen
|