Het proces waarbij (vooral door fossiele energiecentrales) uitgestoten CO2 wordt afgevangen en na transport wordt opgeslagen (meestal in ondergrondse natuurlijke ruimtes, zoals lege gasvelden) zodat het niet in de atmosfeer terechtkomt.
Een grootschalige opslag wordt als noodzakelijk gezien voor het halen van klimaatdoelstellingen, aangezien beperking van de uitstoot alleen niet voldoende lijkt te zijn.
Voorbeeld
'Vier bedrijven in de Rotterdamse haven gaan CO2 afvangen en opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee. De Nederlandse overheid stelt hiervoor zo'n 2 miljard euro subsidie beschikbaar, ...... Het is voor het eerst dat er in Nederland op grote schaal CO2 afgevangen en opgeslagen gaat worden. De methode staat bekend als CCS: de Engelse afkorting voor carbon capture and storage. In het Nederlandse Klimaatakkoord werd twee jaar geleden al afgesproken dat ongeveer de helft van de CO2-reductiedoelstelling van de industrie in 2030 gehaald mag worden met behulp van CCS......Het opslaan van CO2 in de grond gaat volgens schattingen zo'n 80 euro per ton kosten. Dat is dus duurder dan het de lucht in laten gaan. De overheid legt het verschil bij en zorgt er zo voor dat de techniek rendabel is.'
Bron: NOS.nl - 09-05-2021.
Engels: carbon capture and storage (CCS), carbon capture and sequestration, carbon control and sequestration.
Zie ook: fossiele brandstoffen, broeikasgas, broeikaseffect, klimaatneutraal, blauwe waterstof.
Tip anderen
|