Ook: buy to let.
Verenigd Koninkrijk: het kopen van een huis met het vooropgezette doel om dat te gaan verhuren.
Tot ongeveer 1990 was het ongebruikelijk dat een individu dit deed; eerder waren het grote en rijke huizenbezitters (landlords, huisbazen) die dit op grote schaal deden, meestal met het doel spreiding in hun vermogen.
Een grotere wettelijke bescherming van de verhuurder en de mogelijkheid om goedkoop via Internet te adverteren (denk bijvoorbeeld ook aan Airbnb) hebben vanaf 1990 een enorme groei van dit fenomeen veroorzaakt, ook buiten het Verenigd Koninkrijk.
Er worden voor deze constructies ook speciale buy to let hypotheken aangeboden.
In Nederland worden deze constructies ook steeds vaker toegepast en worden verhuurhypotheken min of meer standaard aangeboden.
Voorbeeld
'Mensen die in Amsterdam hun eerste huis willen kopen, zogenoemde koopstarters, zijn nagenoeg kansloos als dat huis ook begeerd wordt door particuliere beleggers. Hoofdstedelijke woningen die worden gekocht om te verhuren, het verschijnsel dat buy-to-let wordt genoemd, zijn als belegging veel meer waard dan de maximale hypotheek die koopstarters kunnen krijgen, blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Het verschil kan oplopen tot honderdduizenden euro’s.'
Bron: NRC - 18-07-2019.
Zie ook: onroerend goed, huisjes melken, huisjesmelker, koopstarter, gentrificatie, buy-to-let mortgage, verhuurhypotheek. Vergelijk: huisjes melken, leave-to-let, buy-to-leave, build-to-let.
Tip anderen
|