Ook: spiegelbeeldtransactie, spiegelhandel.
Een transactie waarbij een gelijke hoeveelheid effecten of goederen worden gekocht en tegelijk tegen dezelfde prijs verkocht. Koper en verkoper zijn meestal verschillend, maar vaak wel geliëerd. Ook kan er sprake zijn van verschillende marktplaatsen.
Spiegeltransacties worden vaak gebruikt om belasting te ontwijken/ontduiken, of - bijvoorbeeld - om geld wit te wassen.
Vaak worden arbitragetransacties (bijvoorbeeld de vrijwel gelijktijdige koop van aandelen Royal Dutch in New York en de verkoop daarvan op Euronext in Amsterdam) ook betiteld als spiegeltransacties, maar bij de arbitrage zijn de transactieprijzen niet gelijk: er wordt juist winst gemaakt omdat beide koersen niet gelijk zijn.
Voorbeeld
'De Poolse dochter van ING heeft zijn klanten jarenlang geholpen dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. De sleutelspelers die deze kapitaalvlucht naar het Westen faciliteerden zijn twee obscure Nederlandse vennootschappen die bankierden bij ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING. (.....) Het wegsluizen gebeurde via zogeheten 'mirror trades' (spiegeltransacties), waarbij gelijktijdig effecten in de ene valuta gekocht en in een andere verkocht worden. Normaal kan op basis van wisselkoersen een waardeverschil ontstaan, waarmee winst kan worden gemaakt. Spiegeltransacties zijn op zichzelf niet verboden, maar op de banken die ze faciliteren rusten zware antiwitwasverplichtingen.'
Bron: FD - 21-09-2020.
Engels: mirror trade.
Zie ook: mirror trading, schijntransactie, spiegelnetwerk. Vergelijk: arbitrage, back-to-back transactie.
Tip anderen
|