Ook: circulaire economie.
Een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren.
In een circulaire economie staat het efficiënter gebruiken van grondstoffen centraal. Een circulaire economie is gericht op het langer in de productieketen houden van grondstoffen, met als doel een optimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, dus met de hoogste waarde voor de economie en de minste schade voor het milieu.
Dit systeem kent twee kringlopen van materialen:
- een biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur
- een technische kringloop, waarvoor producten of onderdelen ervan zo zijn ontworpen en vermarkt, dat deze op een kwalitatief hoogwaardig peil opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor blijft de economische waarde zoveel mogelijk behouden.
De kringloopeconomie werkt dus anders dan de huidige lineaire economie, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik worden vernietigd (daarom wordt ook de term 'wegwerpeconomie' als synoniem gebruikt).
Voorbeeld
- 'De financiële sector kan als geldschieter van bedrijven een belangrijke rol spelen bij het versnellen van de overgang naar een zogeheten circulaire economie, ofwel een kringloopeconomie. ...... Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben, daarop heeft de regering ingezet. Dat betekent dat er een economisch en een industrieel moet komen waarin geen eindige grondstofvoorraden worden gebruikt. Ook kunnen reststoffen in een volledig circulaire economie volledig hergebruikt worden.'
Bron: BNR / ANP - 07-02-2022.
- 'Kringloopeconomie komt niet van de grond - ......Het lukt vooralsnog niet om onze economie circulair te maken. We doen juist korter met producten, gebruiken meer grondstoffen en verbranden meer afval. Er zijn strengere wetten en hogere belastingen nodig om daar verandering in te brengen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).'
Bron: Nu.nl - 26-01-2023.
Engels: circular economy.
Zie ook: economie, grondstoffen, duurzaamheid, donuteconomie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, cradle to cradle, sustainable city, klimaatpositief, klimaatnegatief. Vergelijk: lineaire economie, balanseconomie, net-zero-economie.
Tip anderen
|