Bij de ambachtseconomie gaat het vooral om kleine, arbeidsintensieve bedrijven, waarin vakmensen - ambachtslieden - hun inkomen verdienen door een ambachtelijk product te maken of een dienst te verlenen.
Denk bijvoorbeeld aan banketbakkers, koks, schoenmakers, kleermakers, klokkenmakers, pianostemmers, vioolbouwers, pedicures, meubelmakers, timmerlieden, metselaars, loodgieters, dakdekkers, glazeniers of metaalbewerkers.
In Duitsland worden de ambachten, anders dan in Nederland, gezien als 'de ruggengraat' van de Duitse economie. Het ambacht krijgt daar erkenning. In Nederland is de ambachtsector ook belangrijk, maar wordt het ambacht al jarenlang ondergewaardeerd. De komende jaren ontstaan er oplopende tekorten aan ambachtelijke vakmensen: een grote vervangingsvraag, onder andere door uitstroom vanwege vergrijzing. Dit terwijl steeds minder jongeren kiezen voor zo’n specialistische vakopleiding in ambacht/handwerk.
Voorbeeld
- 'Wie stemt straks onze piano? Vakmanschap - Er dreigt de komende tien jaar een tekort aan ambachtslieden. Dat kan oplopen tot een half miljoen vacatures.....Vanwege vergrijzing en te weinig nieuwe instroom dreigt er een groot tekort aan ambachtsmensen in de komende tien jaar. Schattingen lopen uiteen van 250.000 tot bijna een half miljoen vacatures. Het gaat om vakkundig, handmatig en geschoold werk, dat voornamelijk in de praktijk is geleerd en waarbij de nadruk ligt op vaardigheid. Volgens onderzoek van het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE, het kenniscentrum voor en over ambachten) is er in 2025 een tekort van 485.000 vakmensen, van zadelmakers tot vioolbouwers en van pedicures tot banketbakkers.'
Bron: NRC.nl - 25-11-2015.
- 'Technologische trends zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie en toepassingen van virtual reality zorgen voor grote veranderingen in de komende decennia, maar er is ook een andere trend. De economie wordt deels weer ambachtelijker, constateert trendwatcher Adjiedj Bakas. De aandacht voor de circulaire economie en hergebruik van oude spullen geeft ambachtelijke beroepen een impuls. Daarbij is het volgens Bakas ook zo dat een deel van de ambachtelijke beroepen beter bestand is tegen ‘robotisering’ dan sommige banen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening. “Een beginnende loodgieter verdient in Amsterdam nu al meer dan een bekende jurist. En dat is terecht, het is werk dat niet door een computer kan worden overgenomen.”'
Bron: businessinsider.nl - 14-12-2021.
Engels: craft economy.
Zie ook: arbeid, arbeidsintensief, oude economie, secundaire sector, vacature, ambachtelijk bier. Vergelijk: kenniseconomie, platformeconomie.
Tip anderen
|