Ook: doorkijktaks, kaaimantaks (vernoemd naar het belastingparadijs Kaaiman Eilanden).
Een pikant klinkend begrip. Echter in relatie tot belasting klinkt het toch al minder aantrekkelijk voor sommige houders van een offshore-vermogen. Het gaat hier om een belasting die de Belgische overheid sinds 2015 heft op geld dat in belastingparadijzen verstopt zit achter ingewikkelde vermogensstructuren.
Met de doorkijkbelasting kan de Belgische fiscus ingewikkelde vermogensstructuren, zoals trustsconstructies, doorprikken en die fiscaal behandelen alsof ze niet bestaan. De opbrengsten uit het vermogen van zo’n doorprikte structuur zijn dan eenvoudig belastbaar in hoofde van de personen die er schuil achter gaan. De begunstigden van zulke structuren moeten zich voortaan bekendmaken bij de fiscus. Een aanpak die ook wel eens wordt aangeduid als de eigendomsfictie. Als er sprake is van eigendomsfictie, wordt er belasting geheven, in het algemeen tegen een tarief van 25%.
Voorbeeld
'De federale regering sluit op aanbeveling van het Rekenhof meerdere achterpoortjes van de kaaimantaks. Wie een juridische constructie in het buitenland heeft, zal de doorkijkbelasting nog nauwelijks kunnen ontlopen.'
Bron: Peter van Maldegem, De Tijd - 13-10-2023.
Zie ook: belasting, fiscaal paradijs, belastingverdrag, belastingroute, belastingparadijs, offshore bankieren, trust, brievenbusmaatschappij, belastingvlucht, oceaaninkomen, zwart geld, witwassen, fiscale regularisatie, Kaaiman Eilanden, doorkijkwinst, look-through earnings.
Tip anderen
|