Het programma van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt om de VS uit de Grote Depressie (die begon op zwarte donderdag, 24 oktober 1929) te halen.
Het programma (dat vanaf zijn ambtsaanvaarding in juli 1932 snel werd opgestart) bestond uit veel verschillende maatregelen die wisselend succesvol waren. Zo voerde hij onder meer een noodwet voor het bankwezen, een economische wet (met als doel de begroting in balans te brengen) en een hervormingswet voor de landbouw in.
Hoewel hierbij successen werden geboekt brachten zij de recessie niet tot een eind.
(new deal = het herschudden van kaarten en opnieuw geven).
Voorbeeld
'De New Deal van president Franklin D. Roosevelt uit de jaren dertig werd in deze benadering na de oorlog pas een politiek-economische orde, toen de Republikeinse president Dwight D. Eisenhower (van 1953 tot 1961) het sociale beleid voortzette. Het was de tijd dat de Amerikaanse overheid de economie reguleerde en bedrijven en vakbonden sociale compromissen sloten. Een van de sleutelmomenten van deze New Deal-periode is .... de collectieve overeenkomst die de drie grote autoproducenten in 1950 sloten met de vakbonden. Het werd een voorbeeld voor veel compromissen tussen kapitaal en arbeid. De dreiging van het communisme noopte grote bedrijven ertoe de positie van arbeiders in de VS te verbeteren via betere beloningen en arbeidsomstandigheden. Zo begon de opkomst van de grote Amerikaanse middenklasse.'
Bron: NRC, bespreking boek The rise and fall of neoliberalism, Gary Gerstle - 25-11-2022.
Zie ook: The Great Crash, werkgever, werknemer, sociale partners, middenklasse. Vergelijk: Marshallplan, American Jobs Plan.
Tip anderen
|