Afgekort: SIB.
Ook: social benefit bond, success bond.
Sociale obligatie, een obligatie die bedoeld is om oplossingen voor maatschappelijke problemen te financieren. Het is een financieringsinstrument dat een lagere overheid de mogelijkheid biedt om sociale projecten met geld van beleggers te financieren.
Met een SIB kunnen overheden maatschappelijke vraagstukken aanpakken, zonder zelf het financiële risico te dragen.
Qua financieel instrument is het eigenlijk meer een aandeel c.q. gestructureerd product dan een obligatie ('bond'): er wordt geen rente vergoed, maar pas aan het einde van een vastgelegde periode - en alleen in het geval van succes van het project - wordt de investering terugbetaald plus of min een bedrag dat afhankelijk is van het resultaat van het project.
Private investeerders dragen het financiële risico, maar kunnen daar ook voor beloond worden. Aan het eind van een SIB-project meet een onafhankelijke partij of de gestelde doelen zijn behaald. Als dat niet is gelukt, zijn de investeerders hun geld kwijt. Is het project echter een succes, dan betaalt de overheid de investeerders terug met rendement.
Vanwege de samenwerking tussen investeerders en overheid - een vorm van publiek-private samenwerking - is het uiteraard belangrijk om duidelijke doelstellingen van het maatschappelijk project af te spreken, dus op welke maatschappelijk prestaties wordt uitbetaald en hoe wordt dat precies gemeten.
Voorbeeld:
- 'In een financieel experiment heeft de gemeente New York $ 10 mijoen aangetrokken van Goldman Sachs om een jeugdproject te financieren in Rikers Island, de grootste jeugdgevangenis van de stad.....New York is de eerste Amerikaanse stad die gebruik maakt van deze zogeheten social impact bonds, een financieringsconstructie die in 2010 is ontwikkeld in het Britse Peterborough.'
Bron: FD - 23-08-2012.
- 'Ze stonden er in Rotterdam zelf even van te kijken. Binnen een jaar had 60% van een groep werkloze jongeren een baan, volgde een opleiding of was een eigen bedrijf begonnen. Knap werk van de gemeente? Niet helemaal. Het succes is grotendeels te danken aan een zogeheten Social Impact Bond (SIB), een financieringsvehikel waarbij met privaat geld maatschappelijke problemen worden opgelost. De investeerders dragen het financiële risico.'
Bron: FD - 05-09-2017.
Zie ook: impact investering, impact finance, financiering, financieel instrument, gestructureerde producten, aandeel, obligatie.
Tip anderen
|