Een vorm van elektronisch geld.
De chipknip (Nederlands: elektronische portemonnee) is een chip op een pinpas, waarop een geldtegoed kan worden opgeslagen. De klant laadt de chip op (neemt feitelijk elektronisch geld op van de bank) en daarmee ontstaat er een tegoed op de chip. De chipknip is speciaal geschikt voor het afrekenen van kleine bedragen.
Het saldo dient van tevoren te worden opgeladen bij een oplaadpunt, meestal vlak bij een pinautomaat Dit saldo wordt dan meteen afgeschreven van de verbonden geldrekening. Het betalen met een chipknip wordt chippen genoemd.
De consument hoeft door gebruik van de chipknip niet altijd kleingeld op zak te hebben. Voor de bank heeft de chipknip als voordeel dat het saldo op de chipkaart rentedragend kan worden belegd. Voor de winkelier is het betalingsverkeer met de chipknip goedkoper.
In 1994 was de Postbank (inmiddels: ING) een van de initiatiefnemers van de chipknip. Op dit moment (2013) is het systeem al enige jaren onder beheer van Currence, het Nederlandse samenwerkingverband van banken dat het betalingsverkeer regelt. Ongeveer 2 procent van het toonbankbetalingsverkeer verloopt via een chipknip. Dit percentage daalt door het stijgende gebruik van het pinnen'. Daarom is besloten Per 1 januari 2015 is met het systeem te stoppen.
Zie ook: betalingsverkeer, knip, portemonnee, Currence, Betaalvereniging Nederland, elektronisch geld, debitcard, creditcard, betaalpas, skimmen. Vergelijk: pinnen, dippen, contactloos betalen.
Tip anderen
|