dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In financiële markten een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Black Friday


Ook: Thanksgiving Friday; Gifting Friday.
Nederlands: zwarte vrijdag; (schertsend) hoogmis van consumptie.
Black Friday is de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving (Day) en staat traditioneel bekend als het startschot van de verkopen voor het Amerikaanse feestseizoen. Rond Black Friday wordt ongeveer 20% van de jaaromzet van consumentengoederen gerealiseerd, voor luxe goederen is dat soms wel 40%.

De dag valt altijd tussen 23 en 29 november. Het is geen officiële feestdag, maar wel zijn er veel Amerikanen die tussen Thanksgiving en het weekend een extra dagje vrij nemen.
De beurs op Wall Street heeft op Black Friday een early close om 01:00 uur.

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam Black Friday. Vaak genoemd is dat veel winkeliers op die dag voor het eerst in het jaar in de zwarte cijfers zouden komen. Ook wel eens genoemd: sommige winkels in de VS gaan dan al om drie uur 's-morgens open en er staan vaak lange rijen kopers; vandaar de aanduiding 'zwart'. En ook wordt verwezen naar de enorme verkeers- en parkeerdrukte op die dag (sommige Amerikanen schijnen hun auto al een week voor Black Friday bij het winkelcentrum te parkeren).

De verkopen in de Black Friday periode vormen een goede graadmeter voor het consumentenvertrouwen.
Evenals bijvoorbeeld Halloween en Singles Day is ook zwarte vrijdag naar Nederland en België overgewaaid: veel winkels, warenhuizen en internetwinkels hebben dan 'voordelige' aanbiedingen.
Er is ook veel kritiek op het fenomeen Black Friday. Dit soort door de commercie bedachte dagen wordt ook gezien als exponent van de wegwerpmaatschappij en extreem consumentisme.

Voorbeeld

  • 'Pleidooi tegen 'wegwerpmaatschappij' op Black Friday - De Nederlandse overheid moet zich niet alleen richten op initiatieven voor een duurzamere economie, maar ook meer doen tegen de 'wegwerpmaatschappij'. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), een adviesorgaan van de overheid, in een nieuw rapport, niet toevallig gepubliceerd op koopjesfestijn Black Friday. In Nederland en de rest van de wereld wordt volgens het rapport steeds meer afval gecreëerd. Die toename zou niet alleen komen doordat er meer wordt geconsumeerd, maar ook door het gebruik van goedkope, niet-duurzame goederen. Vooral sinds het jaar 2000 is de hoeveelheid producten die worden verkocht en al snel weer worden weggegooid sterk gegroeid.'
    Bron: NOS.nl - 24-11-2023.

  • 'Verzet tegen "hoogmis van consumptie" groeit: Dille & Kamille en Xandres sluiten de deuren op Black Friday - De winkelketens Dille & Kamille en Xandres doen dit jaar niet mee aan Black Friday en houden op vrijdag 25 november de deuren gesloten in plaats van extreme kortingen op hun producten aan te bieden. Beide bedrijven zeggen dat ze hun klanten meer willen doen nadenken over hun consumptiegedrag.'
    Bron: VRT NWS - 02-11-2022.



Zie ook: consumentenvertrouwen, consumentisme, wegwerpmaatschappij, Thanksgiving Day, Cyber Monday, Super Saturday. Vergelijk: Singles Day, Ramadan Rush, consuminderen. Tegenovergesteld: Green Friday.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet