Ook: basis trading. Een cash-and-carry arbitrage bestaat uit het contant aankopen van een financieel instrument of een bepaald product (de onderliggende waarde), het financieren van deze transactie tegen de geldmarktrente en het verkopen (leveren) van de onderliggende waarde via de futures-markt, door de verkoop van een termijncontract (future) op die onderliggende waarde.
Een dergelijke arbitrage rendeert bij overgewaardeerde futures-prijzen (ten opzichte van de contante prijs).
Uiteraard is een dergelijke arbitrage alleen mogelijk bij leveringscontracten en niet bij koersverrekeningscontracten. En het termijncontract moet qua specificaties en omvang ook overeenkomen met de onderliggende waarde.
De 'reverse cash-and-carry' is het tegenovergestelde van de cash-and-carry arbitrage en is een manier om te profiteren van relatief ondergewaardeerde futures-prijzen; in dit geval wordt de onderliggende waarde verkocht (men gaat short) in ruil voor geld en worden futures gekocht. In de praktijk is de 'reverse cash-and-carry' veel moeilijker te realiseren dan gewone 'cash-and-carry'. Enerzijds veronderstelt het short gaan in de onderliggende waarde dat deze geleend kan worden tegen een 'borrowing fee'; dit kan risico's opleveren bij futures waarbij diverse vergelijkbare, maar niet geheel identieke, onderliggende waarden kunnen worden geleverd (zoals bij een obligatie-future volgens het cheapest-to-deliver-principe); de via de future verkregen onderliggende waarde - nodig om de leentransactie te beëindigen - hoeft niet exact overeen te stemmen met de geleende onderliggende waarde.
Zie ook: arbitrage, basis, cost-of-carry, notional bond, cheapest-to-deliver, termijncontract, repo, spread trading.
Tip anderen
|