In het Nederlands soms aangeduid met donkere handel, duistere platforms, duistere handelsplatforms.
Een methode of module in een handelssysteem om omvangrijke orders (pakketten of blokken) door grote institutionele beleggers, zoals beleggingsfondsen en hedge funds, te verhandelen met een zekere mate van anonimiteit. Deze handelsplatformen worden 'dark' genoemd omdat de transacties die er plaatsvinden niet worden weergegeven in openbare orderboeken zoals die van traditionele aandelenbeurzen.
Dark pools zijn dus weinig transparant. Ook hebben alleen grote partijen toegang tot dit systeem, van een gelijk speelveld voor alle marktpartijen is geen sprake. (Om deze redenen wordt ook wel ironisch gesproken over een modderpoel).
Dark pools zijn meestal (computer)systemen - handelsplatforms - die door grote banken (zoals Citigroup en Credit Suisse) aan grote partijen worden aangeboden.
Getaxeerd wordt dat in de VS in 2009 ongeveer 20% (exacte cijfers zijn niet te krijgen) van het totale handelsvolume in effecten via dark pools tot stand komt; in Europa was dat waarschijnlijk minder dan 10%.
Groot nadeel van dark pools is nog dat de transacties niet - zoals bij gereguleerde beurzen - via een centraal clearingsysteem (met de daarbij behorende garanties) worden afgewikkeld. Niettemin introduceerden gevestigde beurzen dark pools als 'wapen' tegen de dark pools van de banken en de succesvolle nieuwe handelsplatformen zoals Chi-X, BATS en Turquoise.
De Deutsche Börse biedt voor deze 'donkere handel' Xetra Midpoint aan, NYSE Euronext heeft in 2009 SmartPool geÏntroduceerd en de London Stock Exchange Baikal.
De donkere handel is omstreden. Sinds de crash op Wall Street in mei 2010 staat de aandelenhandel in dark pools onder verhoogd toezicht. De praktijk is echter nooit verboden; wel kreeg Goldman Sachs medio 2014 een boete voor het benadelen van een aantal klanten van zijn dark pool.
Voorbeeld
'Amerikaanse rechtszaak tegen Britse bank Barclays - De Amerikaanse Justitie is woensdag een zaak gestart tegen de Britse bank Barclays, die ervan beschuldigd wordt klanten te hebben misleid in haar ‘dark pool’. ...Luidens de aanklacht gaf de Britse bank ‘systematische voordelen’ aan traders die grote volumes verhandelden, om hen zo aan zich te binden. Dit ging ten koste van de andere klanten. Beleggers werden verzekerd dat de handel in de dark pool veilig was, terwijl de bank dat op geen enkele manier kon garanderen, integendeel. Zelfs marketingdocumenten van de bank, bestemd voor institutionele beleggers, werden vervalst om klanten te lokken. ‘De dark pool zat vol met roofdieren, daarheen gekomen met de steun van de bank’, verklaarde procureur Eric Schneiderman.'
Bron: Standaard.be - 26-06-2014.
Zie ook: computergestuurd beleggen, pakkettenhandel, handelsplatform, multilaterale handelsfaciliteit, order crossing network, black box, donker orderboek, dark pool indicator. Vergelijk: modderpoel, iceberg order, dark liquidity, donker orderboek, upstairs, voice brokerage.
Tip anderen
|