Afgekort: WTV.
Bedrijven mogen onder bijzondere omstandigheden die niet onder het normale ondernemersrisico vallen - zoals een overstroming of brand - de werktijd van hun personeel verkorten. Het personeel of een deel daarvan gaat dan minder uren werken, meestal met behoud van inkomen, waarvan dan een deel door een uitkeringsinstantie wordt vergoed.
In Nederland geldt dat dit is alleen toegestaan als een bedrijf gedurende minimaal 2 en maximaal 24 weken, minstens 20% minder werk heeft.
Werktijdverkorting geldt voor werknemers waarvoor de werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft (zoals mensen met een vast contract). Voor uitzendkrachten of oproepkrachten met een nulurencontract geldt dat niet. Hoeveel mensen minder uren gaan maken, hangt af van het omzetverlies van het bedrijf.
Wie tot de groep werknemers behoort die werktijdverkorting krijgen, gaat minder uren werken maar behoudt meestal hetzelfde inkomen; de gewerkte uren worden dan door de werkgever betaald, de niet-gewerkte uren worden uitbetaald op basis van de Werkloosheidswet (WW).
Voorbeeld
- 'Ongeveer 750 bedrijven hebben een beroep gedaan op werktijdverkorting in verband met het COVID-19-virus. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) na berichtgeving van ANP. 187 van de aanvragen zijn toegekend, 80 zijn afgewezen en 480 zijn zojuist binnen gekomen of nog in behandeling. De regeling voor werktijdverkorting bestaat om bedrijven tegemoet te komen bij buitengewone omstandigheden, zoals brand, overstroming, of het coronavirus, en die lijden tot een verlies aan productie.'
Bron: Nu.nl - 07-03-2020.
- 'KLM heeft vanaf maandag een werktijdverkorting van ongeveer 70 procent aangevraagd voor al het personeel. .......KLM moet deze maatregel nemen omdat de organisatie het totale aantal uitgevoerde vluchten moet verlagen naar 10 tot 20 procent, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Met de werktijdverkorting hoopt KLM haar kosten sterk te verlagen. Eerder sprak KLM van een werktijdverkorting van 30 procent voor al het personeel, nu is dit verhoogd tot 70 procent.'
Bron: Nu.nl - 17-03-2020.
Noot: niet te verwarren met arbeidstijdverkorting, al worden die begrippen in de praktijk wel eens door elkaar gebruikt.
Engels: reduced working hours.
Zie ook: crisis, recessie, deeltijd-WW. Vergelijk: arbeidstijdverkorting, arbeidsduurverkorting.
Tip anderen
|