dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
kritische dekkingsgraad
 Vandaag 25-06-2019
19252 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9Beige Book
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
24-06vereist eigen vermogen
24-06minimaal vereist eigen...
24-06kritieke dekkingsgraad
24-06kritische dekkingsgraa...
24-06IMO
24-06Internationale Maritie...
24-06countervailing power
24-06tegenmacht
24-06Piketty, Thomas
24-06milieu
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

World Trade Organization


Afgekort: WTO.
Frans: Organisation Mondial du Commerce, afgekort OMC.
Nederlands: Wereldhandelsorganisatie.

De WTO is een internationale instelling die zich bezighoudt met de handel tussen landen. Overeenkomsten die binnen dit forum gesloten zijn, de zogenaamde 'WTO agreements', zijn tot stand gekomen via onderhandeling tussen de lidstaten en worden vervolgens ter goedkeuring aan de nationale parlementen voorgelegd.

De WTO streeft liberalisering van de handel na; wereldhandelsstromen moeten zo ongestoord mogelijk kunnen verlopen. De Wereldhandelsorganisatie is tevens een platform om geschillen (disputen) op handelsgebied te bespreken en via onderhandeling op te lossen.

De officiële oprichtingsdatum van de WTO is 1 januari 1995. Het fundament voor de binnen de WTO gemaakte afspraken is echter al in vele jaren daarvoor gelegd, onder meer in de periode tussen 1986 en 1994 - de zogenaamde 'Uruguay-ronde' - en daarvoor gedurende meer dan 50 jaar in het kader van de onderhandelingsronden als onderdeel van het General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). De WTO heeft de rol van het GATT overgenomen.

Voorbeeld
'De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag nogmaals gedreigd uit Wereldhandelsorganisatie WTO te stappen als de Verenigde Staten niet beter worden behandeld. .....Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse president kritiek uit op de WTO. Eerder liet hij zich al eens ontvallen dat het handelsorgaan door de rest van de wereld is ontworpen om de Verenigde Staten dwars te zitten. Trumps adviseurs zouden eerder hebben geprobeerd uit te leggen dat de VS succesvoller zijn bij de WTO dan andere landen. .....Het eventueel terugtrekken van de VS uit de WTO zou het multilaterale handelssysteem, waar de VS zich altijd hard voor hebben gemaakt, stevig ondermijnen.'
Bron: Standaard.be - 31-08-2018.

Internet: www.wto.org.


Zie ook: multilateralisme, liberalisering, vrije markt, handelsbalans, handelsblok, handelsakkoord, handelsverdrag, handelsoorlog, handelsbeperkingen, handelsbarrière, protectionisme, tolmuur, dumpen, staatssteun, meestbegunstigde natie, General Agreement on Tariffs and Trade, Generalised Scheme of Preferences, Uruguay-ronde, Doha-ronde, Buy American-clausule, World Trade Outlook Indicator, Trade Facilitation Agreement. Vergelijk: United Nations Conference on Trade and Development.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet