dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 Silver Thursday
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

rogue trader


Letterlijk: schurk, deugniet.
Een 'losgeslagen handelaar', 'op hol geslagen handelaar' of 'schelmenhandelaar'. Een handelaar (trader) die onafhankelijk van anderen, meestal zeer risicovol en/of frauduleus handelt, daarbij de belangen schadend van de financiële instelling die zijn werkgever is, en die van haar klanten.
De uitdrukking wordt doorgaans gebruikt in financiële markten, wanneer een malafide professionele handelaar ongeoorloofde financiële transacties verricht, die buiten het mandaat vallen dat hij als handelaar van zijn werkgever heeft gekregen. Of wanneer die handelaar probeert koersen te manipuleren om winsten op zijn handelsportefeuille te vergroten of verliezen te maskeren.

Een bekend voorbeeld is Nick Leeson, een handelaar in derivaten bij het Britse Barings Bank. Deze geruchtmakende fraude in 1995 betekende uiteindelijk het einde van de chique Barings Bank.
Een ander voorbeeld is Jérôme Kerviel; deze handelaar in dienst van Société Générale (SG ofwel 'SocGen'), de op één na grootste beursgenoteerde bank van Frankrijk, die zijn werkgever in 2008 voor bijna € 5 miljard heeft benadeeld, een omvang die de Barings-affaire ruimschoots overtreft.
Medio september 2011 bleek de Zwitserse bank UBS weinig geleerd te hebben van de genoemde praktijken: Kweku Adoboli, een handelaar in de Londense vestiging van de bank, zorgde voor een verlies van naar schatting € 1,5 miljard door frauduleuze transacties.

Voorbeeld
''Nee, ik ben geen Nick Leeson', zegt Tim Remie aan de vooravond van zijn strafzaak ...... Nick Leeson is de handelaar die met wilde speculaties Barings Bank de das omdeed. 'Nick Leeson werkte alleen. Wat ik deed, was onderdeel van de bedrijfscultuur. Iedereen wist het', zegt de jongeman ....... In weerwil van zijn bescheiden uitstraling geldt Remie als de Man van €200 mln. Dat bedrag zou hij de Rotterdamse grondstoffenhandel Nidera door de neus hebben geboord door de biodieselcontracten van het bedrijf waardevoller voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren. Vanwege dat vermoeden belandde Remie op 29-jarige leeftijd in de hoofdrol van het artikel waarmee de Amerikaanse Wall Street Journal 30 september 2015 de krant opende: de primeur over de fraude bij Nidera. Het verhaal luidde dat Remie grote verliezen in zijn handel in biodiesel jaren had verzwegen voor zijn bazen. Sindsdien geldt hij als een rogue trader.'
Bron: FD - 11-09-2021.


Zie ook: fraude, handelsschandaal, affaire, schelmenhandelaar, beursbandiet, financiële films, ShockGen, noise trader, mandatory time of absence, Delta One (team, afdeling), Kerviel, Jerome, London Whale. Vergelijk: fabulous Fab, noise trader.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter R.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet