Ook: duaal bestuursmodel, two-tier model.
Model waarbij de taken van het bestuur van een onderneming (directie) en het houden van toezicht en het geven van advies (commissarissen) in aparte organen (raad van bestuur/directieraad en raad van commissarissen/raad van toezicht) zijn georganiseerd.
Het dualistisch of duale bestuursmodel wordt in de meeste landen (behalve de VS, Groot Brittannië en Japan) toegepast, maar steeds meer multinationals zijn in het recente verleden overgegaan op deze systematiek.
Voorbeeld
'Het Heerlense DSM fuseert onverwacht met het Zwitserse Firmenich. Het moet leiden tot een van de grootste voedings- en gezondheidsbedrijven in Europa. .....De aandeelhouders van DSM krijgen ruim 65 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf in handen, de Zwitserse eigenaren – voornamelijk de familie Firmenich – de overige 34 procent. Die krijgen daarbovenop nog eens 3,5 miljard euro omdat zij in het nieuwe bedrijf ‘slechts’ een minderheidsaandeel verkrijgen. DSM-Firmenich krijgt twee hoofdkantoren. Een in Maastricht, waarvoor het Limburgse bedrijf tot onvrede van de lokale gemeenschap Heerlen zal verlaten. De andere in Kaisersaugst, een kleine plaats in het noorden van Zwitserland, tegen de Duitse grens aan. De notering aan de Amsterdamse beurs blijft behouden. Wel zal DSM het predicaat ‘Koninklijk’ verliezen. Het bedrijf gaat namelijk na de fusie, die in de eerste helft van volgend jaar moet zijn afgerond, verder als Zwitserse onderneming. .......Vanwege de vestiging in Zwitserland zal de leiderschapsstructuur veranderen. De structuur zal nog wel het meest weg hebben van wat in Nederland een ‘duaal bestuur’ heet, met uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders.'
Bron: NRC - 31-05-2022.
Engels: two-tier board.
Zie ook: bestuur, raad van bestuur, executive committee, raad van commissarissen, raad van toezicht. Vergelijk: monistisch bestuursmodel, board of directors.
Tip anderen
|