Ook: double deficit. Nederlands: tweelingtekort.
Een situatie waarin er binnen een economie spake is van zowel een begrotingstekort als een tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, hetgeen tot veel economen zou moeten leiden tot een (mogelijk ook heel grote en plotselinge) devaluatie van de munt.
In de VS is al jaren sprake van een een 'twin deficit'; internationale instellingen als de OESO en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwen al jaren voor deze situatie, en zeggen dat de Amerikaanse tekorten op de lange termijn onhoudbaar zijn.
Voorbeeld
'Maar het zijn van dé internationale reservemunt heeft wel een prijs. Daarvoor moeten we even terug naar de periode na de Tweede Wereldoorlog. De dollar werd toen de spil van een nieuw internationaal monetair systeem, dat in 1944 werd uitgedacht in een hotel in het plaatsje Bretton Woods. Alle andere munten werden gekoppeld aan die dollar, en de dollar zelf was inwisselbaar voor goud. .... Andere landen moesten er grote dollarreserves op nahouden. Dat deden ze in de vorm van Amerikaanse kortlopende staatsleningen. En dat had twee gevolgen. De VS moesten ten eerste een begrotingstekort hebben om te kunnen lenen en zo de staatsleningen in het leven te roepen die de andere landen nodig hadden. En ten tweede was er een voortdurende stroom van dollars nodig van de VS naar de rest van de wereld. Zo’n tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, zoals dat heet, hangt sterk samen met een tekort op de handelsbalans: er gaan meer dollars uit dan er binnenkomen. De Belgisch-Amerikaanse econoom Robert Triffin wees er in 1960 al op dat dit systeem van ‘twin deficits’ (begrotingstekort en handelstekort) onhoudbaar kon worden: het kon de positie van de VS gaandeweg uithollen.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 12-03-2025.
Zie ook: reservemunt, begrotingstekort, handelstekort, lopende rekening, handelsbalans, betalingsbalans, wisselkoers, devaluatie.
Tip anderen
|