dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Big Tech
 Vandaag 16-02-2019
18953 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
15-02Big Tech
14-02conference call
14-02customer due diligence
14-02locked-up-geldleners
14-02lock in
14-02captive market
14-02one belt, one road
14-02flitslening
14-02OBOR
14-02één gordel, één we...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

peer-to-peer lenen


Afgekort: P2P lenen. Engels: P2P lending of social lending.

Leentransacties rechtstreeks tussen particulieren zonder tussenkomst van professionele financiële instellingen zoals banken. Door de uitschakeling van de traditionele bemiddelaars zijn beide partijen voordeliger uit.
Leners (geldnemers) en uitleners (geldverstrekkers) worden via internet bij elkaar gebracht; de exploitant van de desbetreffende website ontvangt een percentage voor iedere tot stand gekomen transactie. Het gaat dus primair om kredietbemiddeling.
In een peer-to-peer leencontract staat één lener meestal tegenover meerdere uitleners; daarmee wordt het risico voor de geldverstrekkers beperkt (spreiding van risico). De bemiddelaars geven ook vaak informatie over het betaalgedrag en de kredietwaardigheid van de geldnemer.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaat het fenomeen P2P lenen al enkele jaren; bekende online platforms voor 'person-to-person lending' zijn Prosper (www.prosper.com), GlobeFunder (www.globefunder.com) en Zopa (www.zopa.com). Ook in Nederland worden er initiatieven op dit vlak ontplooid, bijvoorbeeld door Boober (www.boober.nl).

Vooralsnog vormt peer-to-peer lenen een alternatieve investerings- of leenmogelijkheid, en nog geen bedreiging voor de gevestigde financiële instellingen; het is echter wel een vorm van kredietbemiddeling die sterk in opmars is.

De Autoriteit Financiële Markten heeft vastgesteld dat de bemiddeling tussen uitleners en inleners niet vergunningplichtig is, zolang de uitleners niet de status hebben van professionele aanbieders. De uitleners zelf moeten een vergunning aanvragen wanneer zij willen optreden als professionele kredietverstrekkers; daarvan is ook sprake als een uitlener aan meer dan 100 personen leent of het totaalbedrag van de door hem verstrekte leningen meer dan € 39.000 bedraagt.

Als een professionele kredietverstrekker gebruik maakt van een bemiddelaar om niet-professionele leners te bereiken, dan heeft zowel de aanbieder als de bemiddelaar een vergunning nodig.


Zie ook: krediet, kredietgever, desintermediatie. Vergelijk: peer-to-peer betalen, peer-to-peer markt.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter P.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet