Bij een omgekeerde aandelensplitsing ('reverse stock split') wordt de nominale waarde van een aandeel vergroot door het aantal uitstaande aandelen te verminderen (oude aandelen worden samengevoegd tot een kleiner aantal nieuwe aandelen), waardoor de aandelenkoers evenredig wordt verhoogd. De marktkapitalisatie verandert hierdoor niet.
Soms ook wel aangeduid als 'aandelensamenvoeging'.
Dit is het tegenovergestelde van een aandelensplitsing ('stock split'), waarbij de nominale waarde van een aandeel wordt verlaagd.
Bedrijven kunnen om verschillende redenen overgaan tot een omgekeerde aandelensplitsing, bijvoorbeeld om de prijs per aandeel te verhogen en zo te voldoen aan de minimale prijsvereisten voor een beursnotering, om beleggers aan te trekken (imago) of om te voldoen aan wettelijke vereisten. Een omgekeerde aandelensplitsing verandert niet inherent de totale waarde van het bedrijf, maar het kan wel de perceptie van het bedrijf in de markt beïnvloeden.
Voorbeeld
'Eind augustus werd er een aandelensplitsing doorgevoerd op de beursnotering van luchtvaartonderneming Air France-KLM. Een reversed splitsing, wel te verstaan. Tien aandelen werden samengevoegd tot één aandeel. De aandelenkoers op de beurs werd een tienvoud. Deze actie werd ondernomen omdat de koers van Air France-KLM onder de prijs van €1 dreigde te zakken. Een hogere koersnotering zou wellicht beleggers meer aanspreken dan een notering in de categorie ‘pennystock’. Of helpen om een koerscrash te voorkomen. Veel geholpen heeft het niet. De koers heeft in dertien beursdagen een daling van 13% doorgemaakt.'
Bron: FD - 18-09-2023.
Engels: reverse stock split, reverse split-up.
Zie ook: corporate action, uitstaande aandelen, nominale waarde. Tegenovergesteld: aandelensplitsing.
Tip anderen
|