dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 showstopper
5 Dogs of the Dow
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

trustkantoor


Ook: Dienstverleners voor Ondernemingen (DvO’s).
Trustkantoren zijn personen of organisaties die beroeps- of bedrijfsmatig ten behoeve van andere ondernemingen het beheer voeren over (meestal buitenlandse) rechtspersonen en vennootschappen. Het beheer houdt meestal in dat het trustkantoor optreedt als bestuurder van de rechtspersoon of vennootschap, zorgt voor een (post-)adres en administratieve en juridische ondersteuning verleent.

Trustkantoren ontlenen hun bestaansrecht aan een internationaal concurrerend vestigings- en belastingklimaat op het terrein van rechtspersonenrecht en de fiscaliteit. Ook is het voor internationaal opererende ondernemingen vaak doelmatiger het beheer over lokale activiteiten uit te besteden aan gespecialiseerde trustkantoren, dan in een bepaald land personeel aan te trekken.

Vooral dankzij het grote aantal Nederlandse trustkantoren en brievenbusmaatschappijen is Nederland (na de VS) de grootste investeerder ter wereld.
De sector komt vaak negatief in het nieuws, met name door haar medewerking aan belastingontwijking; daardoor wordt Nederland internationaal vaak aangeduid als belastingparadijs.

Na de Russische inval in Oekraïne (maart 2022) werden wereldwijd economische sancties opgelegd aan Russische personen en bedrijven, waardoor ook trustkantoren met Russische klanten onder een vergrootglas liggen. Het blijkt echter niet eenvoudig om bijvoorbeeld klanten met Russische klanten de deur te wijzen.

Voorbeeld

  • 'ING Bank moet zaken blijven doen met een trustkantoor dat veel klanten uit Rusland heeft. De rechtbank Amsterdam heeft de bank verboden CIS Management de deur te wijzen, zo blijkt uit een uitspraak die deze week is gepubliceerd. (…..) Bovendien zou CIS Management nergens anders meer een rekening kunnen openen, waardoor het zijn activiteiten niet meer zou kunnen voortzetten. Om die reden wijst Rechtbank Amsterdam ING op de algemene zorgplicht die banken hebben en mag de bank de rekeningen niet opzeggen.'
    Bron: FD - 22-03-2022.

  • 'Trustkantoren, een belangrijke bedrijfstak die wordt ingeschakeld door multinationals, vaak om belasting te ontwijken, zijn zo lek als een mandje. Ze zijn niet in staat vast te stellen of hun klanten geen criminelen zijn. Die zeldzaam harde kritiek komt van de toezichthouder van de trustkantoren, De Nederlandsche Bank (DNB).'
    Bron: Volkskrant - 23-03-2016.


Engels: corporate services provider.


Zie ook: trust, belasting, fiscus, fiscaal vertegenwoordiger, brievenbusmaatschappij, vennootschap, rechtspersoon, Bijzondere Financiële Instelling, belastingklimaat, belastingverdrag, belastingshoppen, living trust, politiek prominent persoon, facilitator, toezichtarbitrage, Holland Quaestor, Kremlin aan de Zuidas. Vergelijk: administratiekantoor.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet