dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
gele hesjes
 Vandaag 24-01-2019
18885 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
24-01gilets jaunes
24-01gele hesjes
23-01kostwinnersdruk
23-01Comprehensive and Prog...
23-01TPP11
23-01CPTPP
23-01omzetwaarschuwing
23-01stelsel van werklooshe...
23-01SWT
23-01brugpensioen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

ruling


Ook: tax ruling, belastingdeal, belastingafspraak.
Een op maat gemaakte, meestal vertrouwelijke afspraak tussen de belastingdienst en een onderneming of persoon waarbij er zekerheid wordt bereikt over de te betalen belasting. In het algemeen leidt de afspraak tot een lagere belastingdruk.
Het gaat vaak om afspraken met buitenlandse investeerders (die daarmee zekerheid krijgen over de fiscaliteit in een bepaald land) en internationale ondernemingen.
De afspraken worden meestal vooraf schriftelijk vastgelegd in zogenoemde advance tax rulings en advance pricing agreements.

Rulings zijn niet onomstreden: er zijn grote verschillen per land en grote instellingen maken daar 'handig' gebruik van. Medio juni 2014 startte de Europese Commissie een onderzoek naar deze belastingpraktijken in Nederland, Ierland en Luxemburg.
Dit leidde in oktober 2015 tot en veroordeling van Nederland (belastingafspraken met Starbucks) en Luxemburg (Fiat).

Voorbeeld

  • 'Politieke ophef rond ruling dividendbelasting Shell - (.....) De Nederlandse Belastingdienst staat een constructie toe waarbij Shell het dividend uitkeert via een Britse dochtermaatschappij en een trust op Jersey. Via die weg heeft het Nederlands-Britse olieconcern sinds 2005 in totaal meer dan €45 mrd uitgekeerd aan aandeelhouders. Volgens het onderzoek van Van der Streek heeft Nederland daardoor ruim €7 mrd aan belastinginkomsten misgelopen.'
    Bron: FD - 16-06-2018.

  • 'De Commissie richt zich bij zowel Starbucks, Ikea als Nike op een belangrijk onderdeel van de gereedschapskist waarmee Nederland multinationals lokt: de ruling. Dat is een op maat gemaakte vertrouwelijke afspraak tussen de fiscus en een multinational. Er wordt in vastgelegd over welk deel van de winst men belasting betaalt of welke prijzen een bedrijf mag rekenen als het zaken doet met gelieerde vennootschappen.'
    Bron: NRC - 11-01-2019.


Om de rulingpraktijk transparanter te maken zullen vanaf medio 2019 rulings van de Nederlandse fiscus met ondernemingen geanonimiseerd en samengevat worden gepubliceerd.


Zie ook: belasting, belastingverdrag, belastingdruk, belastingonzekerheid, belastingontwijking, belastingshoppen, base erosion and profit shifting, belastingparadijs, belastingroute, doorstromer, multinational, brievenbusmaatschappij, oceaaninkomen, winstverschuiving, treaty shopping, transfer pricing, advance pricing agreement, advance tax ruling, excess profit ruling, informeel-kapitaalafspraken, selectief belastingvoordeel, Paradise Papers, Panama Papers, Anti-Tax Avoidance Directive.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter R.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet