Ook: omgekeerde rentecurve, ongekeerde rentestructuur, inverse rentecurve, inverse yieldcurve.
Over het algemeen is de rente voor langer lopende leningen (obligaties) hoger dan die voor kortlopende leningen, maar soms is dat omgekeerd. In die situatie spreekt men van een inverse rentestructuur of omgekeerde rentecurve.
In normale markten leveren obligaties met een langere looptijd een hoger rendement op dan obligaties met een kortere looptijd. Het risico voor de geldverstrekker wordt immers groter naarmate de looptijd langer wordt. Denk aan renteschommelingen, inflatie en het risico op wanbetaling. Ter compensatie van dat hogere risico eisen beleggers in obligaties dan ook een hogere rentevergoeding. Bij een omgekeerde curve hebben obligaties met een korte looptijd echter een hogere rente dan die met lange looptijden.
Een dergelijke situatie is in veel gevallen een voorbode van een naderende recessie.
Voorbeeld
'Sinds deze herfst is in de Verenigde Staten de rente op korte staatsleningen hoger dan de rente op tienjaars staatsleningen. De rentecurve is omgekeerd. Aan alle recessies sinds de Tweede Wereldoorlog ging een omgekeerde rentecurve vooraf. ..... Waarom is een omgekeerde rentecurve een voorbode van naderend economisch onheil? Een rentecurve geeft de relatie aan tussen het verwachte rendement en de looptijd van verschillende obligaties met dezelfde kredietwaardigheid. ......Bij een omgekeerde curve hebben obligaties met een korte looptijd echter een hogere rente dan die met lange looptijden. Centrale banken verhogen de rente om de inflatie te bestrijden. Beleggers worden somber over de economische ontwikkelingen. Ze verwachten dat de economische groei en uiteindelijk ook de inflatie gaan afnemen.'
Bron: Belegger.nl - 09-01-2023.
Zie ook: rentecurve.
Tip anderen
|