Het risico dat toekomstige inkomsten uit effecten niet kunnen worden herbelegd in een vervangend, gelijkwaardig effect met hetzelfde rendement als dat van de onderliggende belegging.
Zo is het de vraag of de coupon van een 5% obligatie in de toekomst ook weer tegen 5% kan worden herbelegd.
Voorbeeld
'Het herbeleggingsrisico verwijst naar het risico dat u misschien geen vervangend effect met een gelijkwaardig rendement kunt vinden op het moment dat een vastrentend effect dat u in bezit heeft, komt te vervallen (de datum waarop de emittent de hoofdsom moet terugbetalen). Rentevoeten gaan regelmatig op en neer, soms met forse schommelingen. Als u gewend bent om elk jaar 5% of meer van uw vastrentende effecten op te nemen en u er niet in slaagt om op de vervaldatum een ander effect te vinden dat hetzelfde rendement (of meer) oplevert, kan het lastig worden om aan uw opnamebehoeften te voldoen of voldoende rendement te genereren om, afhankelijk van uw persoonlijke behoeften en doelstellingen, uw doel te bereiken.
Obligatiebeleggers hebben dit de laatste jaren waarschijnlijk aan den lijve ondervonden. Tien jaar geleden, in september 2008, lag de rente op 10-jarige Nederlandse staatsobligaties op ongeveer 4,3%.Stel dat u die obligaties 10 jaar hebt aangehouden en daarna opnieuw wilt beleggen in 10-jarige Nederlandse staatsobligaties. U krijgt dan nog slechts 0,6% per jaar. Prachtig voor de begroting van de Nederlandse overheid! Jammer voor uw eigen begroting.'
Bron: beleggersbelangen.nl.
Ook: wederbeleggingsrisico.
Zie ook: herbeleggen, olbigatie, aflossing, vervroegde aflossing, funding loss, wederbeleggingsvergoeding. Vergelijk: funding loss.
Tip anderen
|