Het vlindereffect of 'butterfly effect' is een fenomeen ontdekt door de meteoroloog Edward Lorenz. Lorenz probeerde met computermodellen het weer te voorspellen en kwam tot de conclusie dat zelfs de kleinste verandering enorme gevolgen kan hebben, zoals het fladderen van een vlinder waardoor elders een orkaan ontstaat.
Het vlindereffect beschrijft de sterke gevoeligheid van systemen voor verschillen in beginvoorwaarden. Bij niet-lineaire systemen met een grote gevoeligheid kan de afwijking met elke stap exponentieel toenemen. Kleine veranderingen of onregelmatigheden kunnen grote gevolgen en effecten hebben. Vooral in zogenoemde chaotische systemen. De term wordt gebruikt om een aantal chaotische fenomenen te omschrijven, zoals het weer, de beurs of het dagelijks leven. Het vlindereffect speelt dan ook een belangrijke rol binnen de chaostheorie.
Voorbeeld
'Megacaps profiteren van het butterfly-effect - De opkomst van indexfondsen heeft ervoor gezorgd dat megacaps op de korte termijn een minimaal voordeel hebben tegenover de rest van de markt, maar op de lange termijn leidt het tot enorme rendementsverschillen. .....Joachim Klement was altijd sceptisch over de theorie dat indexfondsen en ETF’s ertoe bijdragen dat Big Tech-megacaps een steeds groter gewicht krijgen in de aandelenmarkt. Maar een wetenschappelijke studie van Hao Jiang, Dimitri Vayanos en Lu Zheng heeft hem op andere gedachten gebracht. Het gaat in de studie om het zogenoemde butterfly effect ......Klement was altijd sceptisch over de theorie dat indexfondsen en ETF’s ertoe bijdragen dat Big Tech-megacaps een steeds groter gewicht krijgen in de aandelenmarkt. Maar een wetenschappelijke studie ......heeft hem op andere gedachten gebracht. .... Dat megacaps een lage prijselasticiteit hebben, blijkt uit een andere studie van Valentin Haddad, Paul Hübner en Erik Loualiche. Die hebben ontdekt dat hoe groter een bedrijf is, des te inelastischer de vraag naar aandelen van dit bedrijf is. De consequentie is dat een kleine toename in de vraag leidt tot een grotere toename van de koers en de marktwaarde. De reden dat de vraag naar grote aandelenfondsen inelastischer is, heeft te maken met het feit dat bijna elke grote belegger - actief of passief - de grootste bedrijven in portefeuille moet hebben. Kleinere bedrijven kunnen daarentegen makkelijker overboord worden gezet als een actieve belegger denkt dat ze te duur zijn geworden.'
Bron: IEX Profs - 17-09-2024.
Engels: butterfly effect.
Zie ook: chaostheorie, correlatie, prijselasticiteit, hefboomeffect, exponentiële groei.
Tip anderen
|