Powell Put |
| Ook: Powell Pivot, Fed Put.
Een onofficiële Wall Street-term, verwijzend naar mogelijke marktinterventies van de Federal Reserve op het moment dat de economie en/of financiële markten in zwaar weer verkeren, vernoemd naar Fed-voorzitter Jerome Powell.
Het komt erop neer dat als de markten te veel dalen of de economie in de gevarenzone komt, de Fed zal ingrijpen. Een ‘put’ in optieterminologie is een verzekering tegen een koersdaling. De ‘Powell Put’ is de verzekering (op zijn minst: het vertrouwen) dat de Fed zal ingrijpen om de markten/economie te stimuleren indien nodig.
Voordat Powell Fed-voorzitter werd, verwees Wall Street naar het beleid van voorgaande voorzitters met termen als de ‘Greenspan Put’, de ‘Bernanke-Put’ en de ‘Yellen Put’. Dus wellicht beter om te spreken over de 'Fed-put'.
Voorbeeld
- 'De Amerikaanse centrale bank was de afgelopen twee jaar niet meteen de beste vriend van de beleggers. Renteverhogingen zijn nooit goed voor de beurzen. Een ongekende serie renteverhogingen en een met chirurgische precisie uitgevoerd monetair beleid heeft de Federal Reserve echter de nodige ruimte verschaft. Ruimte om dat beleid desgewenst weer te draaien. De sterke economie lijkt de centrale bank vooralsnog de ruimte te geven te wachten met een eerste renteverlaging. Prima. Het moment van de eerste renteverlaging is niet zo belangrijk. Ook niet het aantal keren dat dat gebeurt. Veel belangrijker is het feit dat de centrale bank weer de mogelijkheid heeft om het te kunnen doen. De Federal Reserve kan desgewenst ieder moment weer interveniëren om de markten te hulp te schieten. En de markten hebben het begrepen. De Fed put is weer terug.'
Bron: Fintessa, analyse Jan-Willem Nijkamp - 13-02-2024.
- 'Het begon met de Greenspan-put, toen kwam de Bernanke-put, daarna die van Yellen en nu hebben we de Powell-put. Deze term geeft aan dat centrale banken zouden ingrijpen bij een crisis in de financiële markten. Zoals bijvoorbeeld tijdens de beurscrash van 1987, de crisis rond het hedgefonds LTCM in 1998, de kredietcrisis en recent tijdens de coronadip. Nu is de centrale bank er om de economie te redden en niet de beurskoersen. Er is research gedaan op welk moment die put, een term geleend van de optiemarkt, in werking zou treden. Dat zou ergens bij een koersdaling van 15% zijn. Dat is een leuk gegeven, maar onzinnig om daar een precies getal op te plakken. Ik denk dat centrale banken vooral de economie willen redden. En als er een crisis in de economie is, is er ook vaak een crisis op de beurs. Als je de ene redt, zal je ook de ander redden.'
Bron: BNR, column Corné van Zeijl - 10-12-2021.
Zie ook: interventie, stimuleren van de economie. Vergelijk: Draghi Put, Lagarde Put.
Tip anderen
| |