Ook: EU-herstelfonds, coronaherstelfonds, coronasteunfonds.
Engels: Next Generation EU, afgekort NGEU.
Naam van het op 27 mei 2020 door de Europese Unie ontvouwde plan voor de opzet van onder meer een herstelfonds en plannen ter bevordering van groen herstel en digitale transformatie na de coronacrisis (2020).
De hoeksteen van het Volgende Generatie EU-plan is de Recovery and Resilience Facility (RRF). Dit fonds dient ter financiering van het herstel na de coronacrisis. In de pers wordt ook wel gesproken over het Europees 'coronaherstelfonds', 'coronasteunfonds' of het 'EU-herstelfonds'.
De omvang van het fonds zal 750 miljard euro bedragen, waarvan een deel als giften/subsidies aan de economisch zwaarst getroffen lidstaten en regio’s, en het andere deel in de vorm van zachte leningen. Na zware en lange onderhandelingen werd op 21 juli 2020 een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten: de 750 miljard euro zal voor 390 miljard euro uit subsidies bestaan en voor 360 miljard euro aan leningen die moeten worden terugbetaald.
Het coronaherstelfonds is gekoppeld aan de meerjarenbegroting van de EU, het Meerjarig Financieel Kader (MFK).
Voorbeeld
- 'De 750 miljard euro voor het herstelfonds – Volgende Generatie gedoopt – wil de Commissie lenen op de kapitaalmarkt. Hiervoor is toestemming nodig van alle lidstaten, inclusief de nationale parlementen. Elk land heeft vetorecht, wat de uitkomst ongewis maakt. “Dit is Europa’s moment”, schrijft de Commissie in haar voorstel. “Dit is onze beslissende taak voor de volgende generatie.”. (......) Spanje en Italië kunnen het meeste geld verwachten als de plannen worden goedgekeurd. Madrid zou ruim 77 miljard euro aan giften en ruim 64 miljard aan leningen kunnen krijgen. Voor Rome gaat het om bijna 82 miljard aan giften en 90 miljard euro aan kredieten, blijkt uit een overzicht van de commissie. De kredieten hoeven pas na 2027 te worden afgelost.'
Bron: De Morgen - 27-05-2020.
- 'Het coronaherstelfonds is dinsdag uit de startblokken geknald. De vijf banken die dinsdag namens de Europese Commissie de eerste Next Generation EU-obligatie met een looptijd van tien jaar in de markt mochten zetten, hebben €20 mrd opgehaald. (…..) Op de uitgiftekoers realiseert een belegger een effectief rendement van 0,086%. Dat is 32 basispunten meer dan een vergelijkbare Duitse Bund doet.'
Bron: FD - 15-06-2021.
Zie ook: coronacrisis, herstelfonds, subsidie, gift, lening, zachte lening, meerjarenbegroting, Recovery and Resilience Facility, Meerjarig Financieel Kader, Europese Unie, duurzaamheid, groen herstel, digitale transformatie, Digital Economy and Society Index, Important Projects of Common European Interest.
Tip anderen
|