Het 'militair-industrieel complex' is het geheel dat gevormd wordt door de relaties tussen de regering van een land, het leger, denktanks en de bedrijven die de defensie-industrie van het land vormen. Deze partijen beïnvloeden elkaar sterk bij beleidsontwikkeling.
De uitdrukking werd vooral bekend door president Dwight Eisenhower, een gepensioneerde vijf-sterrengeneraal, de man die de geallieerden leidde op D-Day. Hij maakte de opmerkingen in zijn afscheidstoespraak vanuit het Witte Huis op 17 januari 1961, waarin hij de Amerikanen waarschuwde voor wat hij beschreef als een bedreiging voor de democratische regering. Hij noemde dat fenomeen het 'militair-industrieel complex', een formidabele unie van defensie-aannemers en de strijdkrachten.
Eisenhower was van mening dat het militair-industriëel complex de neiging had beleid te bevorderen dat mogelijk niet in het beste belang van het land was (zoals deelname aan de nucleaire bewapeningswedloop), en hij vreesde dat de groeiende invloed ervan, indien niet gecontroleerd, de Amerikaanse democratie zou kunnen ondermijnen.
Voorbeeld
'De bewering dat de nieuwe Amerikaanse regering die op 20 januari 2025 wordt geïnstalleerd uit lichtgewichten bestaat, kan worden gelogenstraft door de meest verrassende benoeming voor misschien wel de zwaarste taak binnen het presidentiële team. De aantredende president Donald Trump gunt namelijk de functie van Director of National Intelligence (DNI) aan een vrouw met een ruime bestuurlijke ervaring en een indrukwekkende militaire loopbaan: Tulsi Gabbard, 43 jaar. .... In 2015 wordt Gabbard bevorderd tot majoor en in 2021 tot luitenant-kolonel. Mede vanwege haar gevechtservaring heeft ze zich dan al ontpopt tot ferme criticus van de Amerikaanse interventiepolitiek en ‘regime change wars’. Ze trekt fel van leer tegen de belangen van het militair-industrieel complex en de gevestigde politieke orde. Republikeinen en ook Democraten moeten het ontgelden.'
Bron: FD - 03-12-2024.
Zie ook: nationale veiligheid, vitaal nationaal belang, oorlogseconomie, koude-oorlogseconomie, belangenverstrengeling, complotdenken.
Tip anderen
|