Ook: CO2-grensheffing, of kortweg grensheffing.
Een CO2-grensbelasting betekent dat er een CO2-belasting wordt geheven over producten die de Europese Unie (EU) binnenkomen. Feitelijk een importheffing op goederen uit landen waar bedrijven goedkoper CO2 mogen uitstoten dan hier.
Binnen de Europese Unie betalen industriële bedrijven, zoals staalproducenten, raffinaderijen, chemische bedrijven en de elektriciteitscentrales al voor de CO2 die ze uitstoten. Dat doen ze middels een emissiehandelssysteem. Er is een plafond gesteld aan de totale uitstoot, vervolgens kunnen bedrijven verhandelbare certificaten kopen voor de hoeveelheid CO2 die zij uitstoten.
Het idee van de CO2-grensbelasting is dat Europese bedrijven die al via het emissiehandelssysteem betalen een betere concurrentiepositie krijgen.
Voorbeeld
'Von der Leyen heeft grootse klimaatambities gekregen na gesprekken met de Europese sociaaldemocraten en groenen. Ze wil de bestaande vergroeningsambities flink opschroeven en pleit voor een CO2-grensbelasting. Daarmee maakt ze vooral de Fransen erg blij, die hier al jaren voor pleiten. Zo'n CO2-belasting moet geheven worden op producten van buiten de EU, uit landen waar bedrijven niet of nauwelijks hoeven te betalen voor hun CO2-uitstoot.'
Bron: RTLZ - 19-07-2019.
Op 14-7-2021 kondigde de Europese Commissie formeel haar veelomvattende klimaatplan aan. De CO2-grensbelasting is daar (onder de naam 'CO2-grensheffing') een belangrijk onderdeel van.
Zie ook: duurzaamheid, importheffing, broeikasgas, CO2-belasting, milieubelasting, koolstofbeprijzing, regulerende belasting.
Tip anderen
|