Met vermogen of kapitaal 'in de dode hand' wordt in het algemeen bedoeld vermogen dat als het ware niemands specifieke eigendom is, maar dat onder collectieve zeggenschap valt. De inkomsten en eigendommen maken geen deel uit van het economisch verkeer (kunnen niet worden verhandeld) en worden niet overdragen bij overlijden (ze vererven niet).
Van inkomsten en vermogen in de dode hand is bijvoorbeeld vaak sprake bij religieuze instellingen, kloostergemeenschappen en liefdadigheidsorganisaties, vaak stichtingen. Dergelijke stichtingen beschikken over vermogen of inkomsten; deze dienen te worden ingezet voor het doel van de stichting (en kunnen dus niet worden uitgekeerd).
Ook bij coöperatieve verenigingen (coöperaties) speelt dit. Het eigen vermogen van een coöperatie wordt veelal gevormd door entreegeld en het ingehouden exploitatieoverschot. Het eigen vermogen behoort toe aan de coöperatie, dus de leden kunnen er alleen aanspraak op maken bij opheffing van de coöperatie.
Voorbeeld
- 'Ander voordeel van beursnotering is dat het vermogen verhandelbaar wordt voor de leden van de cooperatie, wat zonder die notering niet het geval is. Naast landbouwcooperaties die op zoek zijn naar eigen vermogen zijn er vele coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen in Nederland, wier leden graag hun belang verhandelbaar willen zien. .......Zij hebben gemeen dat het vermogen "in de dode hand zit" . De leden kunnen er niet aankomen. Slechts wanneer ze hun bedrijf beeindigen, kunnen ze misschien een stukje van de vermogen opvragen.'
Bron: NRC - 24-05-1991.
- 'Ook het onderbrengen van het vermogen in een gewone stichting of een buitenlandse trust was populair. De ‘dode hand’ werd gebruikt om volgende generaties op te leiden, te verzorgen of te huisvesten. Fiscaal aantrekkelijk, omdat het geld in zo’n stichting van niemand is. Het is ‘zwevend vermogen’ en dus onbelast. Pas als de stichting geld uitkeert, komt de fiscus in beeld.'
Bron: FD - 04-05-2017.
Noot: niet te verwarren met: (schenking met de) koude hand.
Engels: dead hand.
Zie ook: zwevend vermogen, stichting, trust, coöperatieve vereniging. Vergelijk: schenking met de koude hand, schenking met de warme hand.
Tip anderen
|