Een momenteel alleen op de tekentafel bestaande staatslening van een euroland met achterstelling (achtergestelde euro-staatsobligatie).
Idee van de econoom Clemens Fuest - directeur van het gezaghebbende Ifo-instituut in München - en collega-econoom Johannes Becker uit hun in 2017 verschenen boek 'Der Odysseus-Komplex - Ein pragmatischer Vorschlag zur Lösung der Eurokrise'.
In het boek doen deze economen voorstellen voor een anders georganiseerde muntunie. De Griekse held Odysseus slaagde erin om de verleiding van de gevaarlijke Sirenen te weerstaan. Ook de eurolanden moeten verleidingen weerstaan: schulden maken en pijnlijke hervormingen steeds uitstellen.
Een van die voorstellen is een automatische schuldenlimiet. Als een regering een hoger ‘structureel’ begrotingstekort (gecorrigeerd voor conjuncturele schommelingen) wil hebben dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), mag ze geen ‘normale’ staatsleningen meer uitgeven. Lenen gaat alleen nog met een nieuw type staatslening, die 'accountability bond (‘verantwoordingsobligatie’) wordt genoemd. Die leningen zijn achtergesteld: beleggers zijn hun geld kwijt als een land failliet gaat. Andere eurolanden draaien er niet voor op. De Europese Centrale Bank (ECB) mag dit type risicoschuld niet opkopen.
Engels: accountability bond.
Zie ook: eurocrisis, eurozone, structureel begrotingssaldo, achtergestelde obligatie, staatslening.
Tip anderen
|