Ook: anti-dumpingmaatregel.
Een ingestelde beschermende maatregel vanuit een importerend land tegen exporteurs uit het buitenland die goederen beneden de normaal gangbare prijzen of zelfs beneden kostprijs in hun thuismarkt op de markt brengen (dumpen).
Een voorbeeld van een dergelijke maatregel is het invoeren van een antidumpingheffing, een extra opgelegde heffing op ingevoerde producten of een vastgestelde minimumprijs waartegen ingevoerd moet worden. Deze prijsverhoging heft het verschil op tussen de dump- en marktprijs of compenseert de schade voor de bedrijfstak in het importerende land.
Voorbeeld
'De Europese Commissie is boos over het voornemen van de Amerikaanse regering om ‘onredelijk hoge’ antidumpingheffingen in te voeren voor Spaanse olijven. ‘..... Dinsdag besloot het Amerikaanse ministerie van Handel ..... dat olijven uit Spanje tegen onrechtvaardige dumpingprijzen uitgevoerd worden naar de Verenigde Staten. Ze worden er volgens de Amerikanen tot 25,5 procent onder de reële waarde verkocht. Bovendien beschuldigen de Verenigde Staten de Spaanse overheid ervan de olijfproducenten tot 27 procent te subsidiëren.'
Bron: Standaard.be - 13-06-2018.
Het komt ook voor dat protectionisme het motief is om een dergelijke maatregel in te voeren, terwijl er geen sprake is van dumping.
Engels: anti-dumping duty (meervoud: duties).
Zie ook: dumpen, dumping, open economie, handelspolitiek, handelsbarrière, heffen, tolmuur, tarifiaire handelsbelemmering, protectionisme, handelsoorlog, countervailing duties, importheffing, vrijwaringsrecht.
Tip anderen
|