In het Nederlands ook wel behoorlijk loon genoemd.
Loon dat gebaseerd is op de index van de kosten van levensonderhoud (Engels: cost of living); hiermee kan de ontvanger zich dus een 'normaal' uitgavenpatroon permitteren, wat geld opzij zetten (sparen, een financiële buffer opbouwen) en zich af en toe wat luxe veroorloven.
Het cost of living-systeem wordt met name in de Angelsaksische landen door velen gepropageerd als een vervanging van het minimumloon.
Het behoorlijk loon verandert als er een nieuw indexcijfer (meestal wordt de consumentenprijsindex gehanteerd) wordt gepubliceerd; ook de gezinssamenstelling van de ontvanger speelt een rol.
Noot: niet te verwarren met de term leefloon.
Voorbeeld
'De tijd dat de Amerikaanse overheid mensen actief aan werk hielp, ligt ver in het verleden. Tijdens de crisis van de jaren dertig creëerde de New Deal nog 20 miljoen banen, maar zoiets is in het huidige neoliberale tijdsgewricht onwaarschijnlijk, stelt Romeo [journalist Nick Romeo, auteur van het boek The Alternative. How to Build a Just Economy, red.]. Ruwe marktwerking leidt ertoe dat miljoenen Amerikanen structureel te weinig verdienen. De auteur bepleit een living wage voor de 50 miljoen Amerikanen onder de armoedegrens, een middenklassebestaan als vroeger. Dat vergt „een inkomen waarvan je kunt sparen, een buffer opbouwt en soms van op vakantie kan”. Was het federale minimumloon in 1968 nog ongeveer 1,60 dollar (omgerekend naar vandaag 12 dollar), nu is dat loon 7,25 dollar.'
Bron: NRC - 24-08-2024.
Zie ook: national living wage, kosten van levensonderhoud, consumentenprijsindex, koopkracht, rondkomen. Vergelijk: minimumloon, leefloon.
Tip anderen
|