Een lening die niet op zakelijke basis is verstrekt (bijvoorbeeld tegen niet-marktconforme leningsvoorwaarden), maar met andere bedoelingen. Hier geldt onder andere:
- er is sprake van een schijnhandeling;
- er is eigenlijk sprake van een deelneming in het kapitaal;
- vanaf het begin van de geldlening stond vast dat de schuldeiser de lening niet of niet helemaal kon terugbetalen;
Voorbeeld
'Een echtpaar leent in 2003 450.000 euro aan hun schoondochter, die op haar beurt dit bedrag uitleent aan haar echtgenoot. Hij steekt het geld in zijn bedrijf – onderdeel van een groter, maar verlieslatend concern. Het echtpaar financiert de lening door twee hypotheken op hun eigen woning te nemen en spaartegoeden en het vermogen van hun architectenbureau aan te spreken. Afspraken over rente, aflossing en kosten worden pas drie jaar later gemaakt. Het echtpaar krijgt het aan de stok met de Belastingdienst over de aangiftes over 2012 en 2013. Het geschil draait om de verstrekte lening. In de ogen van de fiscus is die onzakelijk; een onafhankelijke derde zou die onder de afgesproken voorwaarden niet hebben verstrekt. Dus: niet aftrekbaar.'
Bron: NRC - 26-10-2018.
Zie ook: informele kapitaalstorting. Vergelijk: zachte lening, renteloze lening, familielening, onderhandse lening, informele lening, verkapt dividend, marktconform.
Tip anderen
|