Door het Centraal Planbureau (CPB) berekend percentage dat is gebaseerd op langetermijnverwachtingen voor de overheidsfinanciën.
Het saldo geeft aan of het niveau van de (sociale) voorzieningen op lange termijn betaalbaar en houdbaar is.
Bij de berekening ervan spelen onder meer de rente, de economische groei en het primaire saldo (het verschil tussen inkomsten en uitgaven, exclusief uitgaven aan rentelasten) een rol.
Men spreekt van een houdbaarheidsoverschot als overheidsvoorzieningen kunnen worden gehandhaafd zonder een tekort op de overheidsbegroting of een oplopende overheidsschuld, en van een houdbaarheidstekort in het andere geval.
Bij een houdbaarheidstekort zou er bezuinigd moeten worden om de houdbaarheid weer te bereiken.
Voorbeeld
- 'Het houdbaarheidssaldo poogt een indicator af te leiden die laat zien of de schuld, bij voortzetting van het huidige beleid, niet ‘explodeert’ of ‘implodeert’ ten opzichte van het bbp. Het houdbaarheidstekort is dan de ombuiging die nodig is om een exploderende schuldquote (schuld/bbp) te voorkomen. Hoe de schuldquote zich ontwikkelt, hangt af van de rente, de economische groei en het primaire saldo.'
Bron: ESB.nu - 10-05-2024.
- 'Volgens de huidige inschatting is het houdbaarheidssaldo 0,5% bbp. In euro’s uitgedrukt is dit 4 mld euro. Dat suggereert dat de begroting houdbaar is op lange termijn: het huidige niveau van overheidsvoorzieningen kan worden gehandhaafd zonder een tekort op de overheidsbegroting of een oplopende overheidsschuld.'
Bron: CBS, Centraal Economisch Plan - 24-03-2017.
Zie ook: financiële stabiliteit, staatsschuld, schuldenval, schuldhoudbaarheid, staatsschuldquote, schuldenbeest, begrotingssaldo, begrotingsanker.
Tip anderen
|